Mikä on Discord ja miten sitä voi käyttää?

Monet nuorisotoimijat ovat viime aikoina menneet mukaan Discordiin. Nuorten keskuudessa suosittu yhteisöpalvelu on enemmän kuin pelkkää viestintää tai keskustelua: siellä voi järjestää monipuolisesti erilaista toimintaa. Viestintä-Pirittan asiantuntija Helmi Elina Korhonen neuvoo, mitä kaikkea Discordissa voi tehdä.

Discord pähkinänkuoressa:

  • yhteisöpalvelu
  • kehitettiin alunperin digitaalisia pelejä pelaaville, mutta nykyään mukana on myös muita nuoria ja nuoria aikuisia
  • eroaa muista sosiaalisen median palveluista siinä, että käyttäjillä ei ole profiileja, joita voisi käydä katsomassa
  • käyttäjillä on omat nimimerkit, ja monilla nimimerkki on sama kuin peleissä
  • koostuu erilaisista palvelemista, joihin liitytään aina suoran linkin kautta -> palvelimia ei voi selata samalla tavalla kuin esimerkiksi Facebook-ryhmiä
  • palvelimen sisällä teksti- ja äänikanavia
  • palvelu mahdollistaa myös yksityisviestittelyn 

 

Digipelirajat’on toimii Discordissa monipuolisesti

Yksi Discordia aktiivisesti käyttävä nuorisotoimija on Sosped-säätiön Digipelirajat’on-toiminta, joka tarjoaa tukea ongelmalliseen digipelaamiseen. Viestintä-Pirittan Helmi Elina Korhonen on mukana hankkeessa, ja on sitä kautta perehtynyt Discordin käyttöön.

– Meillä on teemakeskusteluja eri aiheista pelaamiseen liittyen, paneelikeskusteluja, kahoot-tietovisoja ja täysin vapaamuotoista keskustelua, Helmi kertoo Discordin konkreettisista käyttötavoista. 

Hankkeen Discord-serverillä on yli 80 pelaajaa. Avainasemassa ovat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, jotka vetävät toimintaa Discordissa. Vertaisohjaajilta lähti alunperin myös idea liittyä Discordiin. 

– Vuonna 2017 pohdimme sopivaa kanavaa käyttöön, ja kysyimme asiasta vertaisohjaajilta. He sanoivat, että ehdottomasti Discord, se on meille luontaisin kanava käyttää, Helmi muistelee. 

Poikkeustilanteen aikana kaikki toiminta on siirtynyt Discordiin. Siellä järjestetään ryhmätapaamisia, jotka toimivat ennen kasvokkain. Toiminta on saanut paljon hyvää palautetta. 

– Viikottaiset ryhmät kokoontuvat siellä ja ollaan yhdessä pelattu pelejä, tehty erilaisia tehtäviä ja jaettu kokemuksia, Helmi kuvailee toimintaa poikkeusaikana.

Discord on myös innostanut nuoria oma-aloitteiseen toimintaan. 

– Pelaajat alkoivat yhdessä keräämään Evernote-listaa erilaisista vinkeistä, jotka ovat auttaneet heitä pelaamisen vähentämiseen. Me työntekijät ja ohjaajat emme olleet tässä mitenkään mukana, Helmi kehuu nuorten oma-aloitteisuutta. 

 

Discord mahdollistaa monipuolisen toiminnan verkossa

Kuka tahansa voi liittyä Discordiin ja sen käyttäminen on ilmaista. Palvelun vahvuus on ehdottomasti sen monipuolisuus: se on enemmän kuin WhatsAppin korvike. Discord on kokonainen yhteisöpalvelu, jossa vain mielikuvitus on rajana toiminnan järjestämiselle.

Erilaisille mielenterveys- ja vertaistukipalveluille Discord sopii erityisen hyvin, sillä palvelu on täysin anonyymi. Nuorten on helppo liittyä mukaan palveluun, kun he tietävät, että kukaan heidän kaveri ei saa tietää heidän käyttävän palvelua. 

Luovia esimerkkejä Discordin käytöstä:

  • Oulun kaupungin nuorisotoimen Discordissa on “päivän ääni” -kilpailu, jossa soitetaan joka päivä jokin ääni ja muut arvaavat, mikä se on. 
  • Sospedin kultturipajakupla on käyttänyt Discordia etäräppien äänittämiseen
  • Sekaisin chatin Discordissa asiantuntija päivystää tiettyyn aikaan. 

 

Helmin vinkit Discordin käyttöön:

  1. Määrittele tavoitteet: mitä Discordilla tavoitellaan, kenelle sitä markkinoidaan ja missä, ja millaista toimintaa kanavalla järjestetään. 
  2. Tutustu Discordin eri teknisiin ominaisuuksiin ja toiminnallisuuksiin
  3. Määrittele roolit käyttäjille ja ylläpitäjille: kuka esimerkiksi puuttuu siihen, jos kanavilla on asiattomia kommentteja? Digipelirajat’on-toiminnan vertaisohjaajilla on moderaattorien oikeudet, jolloin kommenttien moderointi ei jää vain työntekijöiden harteille. 
  4. Osallista vapaaehtoisia ja luottojäseniä toiminnan järjestämisessä. Digipelirajat’on toimii Discordissa hyvin nimenomaan vapaaehtoisten vertaisohjaajien ansiosta. 
  5. Laadi palvelimelle säännöt: mitä kanavalla saa tehdä ja mitä ei. Säännöt auttavat ehkäisemään ongelmatilanteita. 
  6. Kanavakohtaiset kuvaukset auttavat käyttäjiä tietämään, mistä milläkin kanavalla voi keskustella. “Tällä kanavalla jaetaan vinkkejä siihen, miten digipelaamista voi vähentää.”

 

Blogitekstin kuva: Pixabay

 

***

Lue myös:

Neljä järjestöä kertoo, miten toimintaa on viety verkkoon tänä keväänä

Näin järjestöt ovat kehittäneet viestintäänsä koronakeväänä

Marttojen neuvoista on ollut apua koronakeväänä – verkkosivut ja somekanavat suositumpia kuin koskaan

Tehyssä otettiin koronakeväänä digiloikka

Turun NMKY tarjoaa nuorille kohtaamisia verkossa poikkeusoloissa

***

Tutustu järjestöjen digitalisaation ja somen tilaan myös ennen koronakevättä: www.jarjestodigi.fi 

***

Viestintä-Piritta auttaa myös toiminnan uudelleen mallintamisessa – tutustu palveluihimme.

***

Katso myös Pirittan puheenvuoro järjestöjen koronakeväästä SomeTime 2020-tapahtumassa.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mikä on Discord ja miten sitä voi käyttää?