Turun NMKY tarjoaa nuorille kohtaamisia verkossa poikkeusoloissa

Verkossa voi järjestää monenlaista toimintaa musiikkiopiston konserteista yökorikseen. Poikkeustilanteessa nuoret kaipaavat kohtaamisia, ja Turun NMKY – YMCA Turku on onnistunut tarjoamaan niitä verkossa. Vaikka kasvokkaisia kohtaamisia ei voida täysin korvata, osa digitaalisista toimintamuodoista jää elämään myös normaalioloihin palatessa. 

Viestintä-Piritta on seurannut järjestöjen toimintaa ja viestintää nyt koronan aiheuttamana poikkeuskeväänä. Blogissa tuomme kevään ja kesän aikana esiin esimerkkejä järjestöjen toimintamalleista tähän tilanteeseen. Näin voimme tarjota vinkkejä ja ideoita muillekin organisaatioille verkon ja somen mahdollisuuksista osana toimintaa. 

Turun NMKY – YMCA Turku on muiden järjestöjen mukana siirtänyt toimintaansa verkkoon tänä keväänä. Järjestön toiminta on monipuolista, ja kohderyhmät vaihtelevat. Siksi järjestöstä on löytynyt myös monenlaisia tapoja toteuttaa toimintaa. Kohderyhmän lisäksi myös toiminnan järjestäjien eli työntekijöiden kyvyt ovat vaikuttaneet toimintamalleihin. 

– Kaikki meistä eivät ole diginatiiveja. Toisaalta ehkä suurimmat positiiviset yllätykset ja muuntautumiskyvyt ovat löytyneet juuri sieltä osasta, naurahtaa Turun NMKY:n viestinnänsuunnittelija Maija Ruokonen

Maija kertoo, että verkkoon siirtyvästä toiminnasta tiedottaminen sujui mallikkaasti. 

– Avoimet toiminnat onnistuivat viestinnässä hyvin, koska kevään aikana niihin tuli myös uusia kävijöitä. Kevät oli varmasti myös aikaa, jolloin nuoret hakivat uusia tapoja kohdata. 

Kasvokkaisia kohtaamisia ei voi täysin korvata verkossa

Toiminta on saanut positiivista palautetta. Nuoret ovat kaivanneet kohtaamisia ja virkkeitä poikkeuksellisiin oloihin. Myös heittäytyminen tuntemattomaan ja rohkeat kokeilut ovat saaneet kiitosta. 

– Kaikki kokeilemamme on ollut onnistunutta ja otettu vastaan positiivisuudella. Kuitenkaan mikään verkossa tapahtuva ei korvaa kohtaamisia, joihin toimintamme paljolti perustuu. Kaikki ovat kaivanneet kohtaamisia, Maija kertoo.

Kasvokkaista toimintaa on jo rajoituksia purkaessa päästy aloittamaan. Verkkokohtaamisista ja erilaisista työvälineistä opittua ei kuitenkaan heitetä hukkaan, vaan esimerkiksi KouluSopu-toiminta on saanut uuden toiminnanmuodon chatista. Maija uskoo myös Discordin jäävän elämään. 

– Kohtaamispaikan kävijöillä on usein haasteita jo pelkästään kotoa poistumisesta. Joillekin Discord on matalamman kynnyksen toimintaa kuin se, että pitäisi tulla paikalle fyysisesti. 

Alla on muutamia esimerkkejä siitä, miten Turun NMKY:n toimintaa on toteutettu tänä keväänä. 

Nuorten kohtaamispaikka Toivo Discordissa

Discordiin on rakennettu ympäristö, joka vastaa mahdollisimman hyvin normaalioloissa toimivaa nuorten kohtaamispaikkaa. Discordisssa on samannimiset huoneet ja samanlaisia toimintoja: ruokaa tehdään yhdessä, olohuoneessa pelataan ja ohjaajien kanssa saa keskustella yksityisesti ohjaajien huoneessa. Samalla ollaan kokeiltu laajentaa aukioloaikoja perjantai-iltaan. 

Lue myös: Mikä on Discord ja mihin sitä voi käyttää? 

Ohjaajakoulutuksissa onnistuu jopa biisien teko

Kuukausittaiset yli 15-vuotiaille tarkoitetut ryhmänjohtajakoulutukset on toteutettu Zoom-ympäristössä isoissa ja pienemmissä ryhmissä. Ryhmätyöt ovat olleet onnistuneita. Esimerkiksi yhdessä ryhmätyöosioissa nuoret onnistuivat tekemään esitettävän biisin etäyhteyden välityksellä. 

Maahanmuuttajapalvelut toimivat menestyksekkäästi

Henkilökohtaisella palveluohjausperiaatteella toimiva maahanmuuttajapalvelut on toiminut menestyksekkäästi. Kanavina on käytetty Zoomia, WhatsAppia, Teamsia ja Messengeriä. Palveluita tarjotaan lähtökohtaisesti suomen kielellä, ja sähköisesti kohdatessa yhteisen kielen löytäminen on tuottanut entistä enemmän haasteita, kun eleet ja ilmeet eivät ole tukemassa ymmärtämistä. 

Musiikkiopistoa ja kuoroa etäyhteyksin

Musiikkiopiston yksilöopetukset on pystytty järjestämään erilaisilla etäyhteysvälineillä. Pienten oppilaiden kohdalla on käytetty useimmiten WhatsAppia. Oppilaat ovat videoineet harjoitteluaan ja opettaja on antanut palautetta. Lisäksi on käytetty online-ohjausta. Musiikkiopiston kevätkonsertti koottiin oppilaiden videoista, ja videota esitettiin YouTbessa ja muilla somekanavilla. 

Kuorot ovat koostaneet useita esityksiä niin, että kuoronjohtaja on nauhoittanut ohjauksen ja laulajat nauhoittaneet tämän perusteella oman osuutensa. Näistäkin on koostettu kokonaisuus YouTube-kanaville. 

Koripallotreenit Instagramissa

Koripallon joukkueharjoittelu on sisältänyt sekä valmentajien antamia harjoittelukokonaisuuksia että taktiikkaharjoittelua videoiden perusteella. Kanavana on käytetty muun muassa Instagramia. 

Myös yökoristoiminta, joka normaalisti perustuu vahvasti kohtaamisiin, on pitänyt yhteyttä osallistujiin ja osallistanut kaksi kertaa viikossa Instagram livessä. 

KouluSopu-toiminta on siellä, missä koululaiset ovat

KouluSopu-toiminta, joka puuttuu muun muassa koulukiusaamiseen ja ryhmätoiminnan ongelmiin, on päässyt toimimaan luokkien omiin viestintäkanaviin, kuten WhatsApp-ryhmiin. KouluSopu on alkanut järjestää matalan kynnyksen lähestymistä helpottavaa Instagram live -toimintaa. Kevään aikana KouluSovulle luotiin Discordiin chat-palvelu, jossa voidaan käydä sekä ryhmä- että yksityiskeskusteluja kirjoittamalla tai puhumalla.

Partiotoiminta etäyhteyksin

Turun NMKY:n kolme partiolippukuntaa ovat järjestäneet etäpartiotoimintaa Suomen Partiolaisten tekemän etäpartio-ohjeistuksen mukaisesti.

Blogitekstin kuva: Pixabay

***

Lue myös:

Neljä järjestöä kertoo, miten toimintaa on viety verkkoon tänä keväänä

Näin järjestöt ovat kehittäneet viestintäänsä koronakeväänä

Marttojen neuvoista on ollut apua koronakeväänä – verkkosivut ja somekanavat suositumpia kuin koskaan

Tehyssä otettiin koronakeväänä digiloikka

***

Tutustu järjestöjen digitalisaation ja somen tilaan myös ennen koronakevättä: www.jarjestodigi.fi 

***

Viestintä-Piritta auttaa myös toiminnan uudelleen mallintamisessa – tutustu palveluihimme.

***

Katso myös Pirittan puheenvuoro järjestöjen koronakeväästä SomeTime 2020-tapahtumassa.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Turun NMKY tarjoaa nuorille kohtaamisia verkossa poikkeusoloissa