Kehotteet ja tekoälyn ohjaaminen: perusteet

Kehotemuotoilu eli promptaaminen on keskustelua tekoälyn kanssa. Tekoälyä oikein ohjaamalla saat aikaan haluttuja lopputuloksia haluamissasi asioissa. Tämä koulutus keskittyy kehotteiden eli promptien perusteisiin. Taitava kehotemuotoilu ja tekoälyn kanssa keskustelu on avain siihen, että tekoälystä on hyötyä omassa työssä.

Perustason koulutuksessa opit, mikä kehote on, millainen on hyvä kehote ja miten keskustelu tekoälyn kanssa etenee hyvin. Näet runsaasti käytännön esimerkkejä erilaisista tekoälyn käyttötavoista ja niihin liittyvistä prompteista eli kehotteista. Opit myös erottamaan yksinkertaisesti ohjattavat tehtävät syvempää keskustelua ja promptaamista vaativista asioista. 

Koulutuksessa kuulet myös, miten tekoälyä ohjataan takaisin aiheen äärelle tai miten työkaluille kerrotaan, että vastaus ei ollut haluttu. Opit myös, että sinä ohjaat tekoälyä ja olet myös vastuussa niin pyynnöistäsi kuin siitä, mihin ja miten tekoälyn tuotoksia käytät.

Koulutuksessa käydään läpi esimerkkejä tekoälyn ohjaamisesta eri tehtävissä, kuten:

  • Tekstien muokkaaminen ja luominen tekoälyn avulla
  • Ideointi tekoälyn kanssa
  • Käännösten ohjaaminen ja tarkistuttaminen tekoälyn kanssa
  • Tuotteiden ja palveluiden kehittäminen tekoälyn avulla
  • Tiedonhaun ja tiedon vertailun ohjaaminen
  • Verkkosivutekstien parantelu ja hakukoneoptimoinnin tekeminen tekoälyn kanssa
  • Tekoäly kehotemuotoilun apuna

Koulutuksen voi tilata omalle organisaatiolle räätälöitynä ja sen esimerkit sovelletaan organisaation toimintaan sopiviksi.

Koulutus koostuu luento-osuuksista ja kouluttajan näyttämistä käytännön esimerkeistä kehotteisiin liittyen. Koulutukseen on mahdollista sisällyttää myös harjoituksia, joita osallistujat tekevät koulutuksen aikana.  Koulutuksessa käytettävät esimerkit ovat suoraan vietävissä käytäntöön ja ne suunnitellaan organisaation toimintaa tukeviksi. 

 

Koulutuksessa käydään perustasolla läpi:

1) Miten tekoälyä ohjataan tuottamaan haluttuja asioita?

2) Millainen on hyvä kehote?

3) Miten keskustelet tekoälyn kanssa ja ohjaat sitä eteenpäin?

4) Viiden askeleen kehotemalli

5) Kehotteissa huomioitavat asiat

 

Esimerkki Kehotemuotoilun perusteet -koulutuksesta

  • Mikä on kehote?
  • Tekoälyn kanssa keskusteleminen ja haluttua lopputulosta kohti eteneminen
  • Kehotemuotoilun eli promptaamisen erilaiset tasot ja tavat
  • Kehotteiden tallentaminen itselle muistiin
  • Erilaisia kehoteketjuja ja niiden lopputuotoksia
  • Halutun tyylin opettaminen tekoälylle
  • Eri työkalujen eroja kehotteiden ymmärtämisessä ja tuotoksissa
  • Mahdollisuus harjoitteluun

Osallistuakseen tähän perustason koulutukseen ei tarvitse olla vielä käyttänyt tekoälyä, mutta käyttökokemuksesta on hyötyä uuden oppimisessa. Kokeneemmatkin saavat kuitenkin uutta oppia ja inspiraatiota koulutuksesta.

Mahdollisia harjoituksia varten sovitaan työkalu, jota kaikki osallistujat pääsevät käyttämään. Työkalu voi olla esimerkiksi ChatGPT:n maksuton versio tai organisaatiossa jo käytössä oleva työkalu, kuten Copilot. Harjoittelu ei ole välttämätöntä, sillä koulutuksesta saa mukaan tuhdin paketin esimerkkejä ja neuvoja kehotemuotoiluun. Koulutuksessa käytettävät esimerkit ovat lisäksi suoraan vietävissä käytäntöön.

Koulutus sopii hyvin: 

  • viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisille
  • asiantuntijoille
  • johtajille
  • järjestöille
  • julkishallinnon organisaatioille
  • muille aiheesta kiinnostuneille

 

Tämä koulutus on räätälöitävissä mille tahansa organisaatiolle tai osallistujajoukolle. Koulutuksen valmistelu aloitetaan ennakkopalaverilla, jonka jälkeen tilaisuudet muokataan vastaamaan tilaajan täsmällisiä toiveita. Osallistujille tehdään tarvittaessa myös ennakkokysely, joka auttaa kouluttajia rakentamaan juuri oikeanlaisen ja tarpeita tukevan koulutuksen.

Tämän koulutuksen suositeltava pituus on 2-3 tuntia.

 

Kouluttajat

Tätä ja muita tekoäly-koulutuksia toteuttavat yhteistyössä Piritta Seppälä Viestintä-Pirittasta ja Riitta Raesmaa Kamoon Digital Oy:sta. Voit tilata heidät kouluttamaan joko yksin tai yhdessä. Piritta ja Riitta tekevät myös tekoälyyn liittyviä sparrauksia ja pitävät aiheesta puheenvuoroja.

Riitta Raesmaa on markkinoinnin ja tekoälyn asiantuntija. Hän on 30 vuoden ajan sparrannut, kouluttanut ja tukenut organisaatioita kehittämään toimintaansa eteenpäin. Riitta tekee yhteistyötä Viestintä-Pirittan kanssa ja on erinomainen, selkeä ja pidetty kouluttaja.

Piritta Seppälä on viestinnän, verkkoviestinnän ja sosiaalisen median asiantuntija. Hänen pitkä kokemuksensa organisaatioviestinnästä, sen haasteista ja sosiaalisen median käytöstä eri yhteisöissä tarjoavat loistavan pohjan käytännönläheisten tekoäly-koulutusten pitämiselle. Pirittaa kiitetään usein hänen selkeästä ja helposti lähestyttävästä koulutustavastaan.

 

Kiinnostuitko koulutuksesta? Ota yhteyttä sivun alareunan lomakkeella ja kerro tarkemmin tarpeistanne. 

****************

Muut tekoäly-koulutukset:

Kehotteet ja tekoälyn ohjaaminen: perusteet

Kehotteet ja tekoälyn ohjaaminen: jatkotaso

Tekoälyn perusteet viestinnässä ja markkinoinnissa

Tekoälyn työkalut ja käyttötavat: näin käytät tekoälyä oman työn tukena

 

********************

Tutustu koko palvelutarjontaamme täällä.

Voit tilata omalle organisaatiollesi räätälöidyn koulutuksen, sparrauksen tai puheenvuoron mistä tahansa Viestintä-Pirittan aihepiireistä.

Ota yhteyttä hallintokoordinaattoriimme ja kerro lisää toiveistasi: info@viestintapiritta.fi.

Kamoon Digitalista voit lukea lisää täältä.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Kehotteet ja tekoälyn ohjaaminen: perusteet