Neljä järjestöä kertoo, miten toimintaa on viety verkkoon tänä keväänä
Miten järjestöt veivät toimintaansa verkkoon koronakevään aikana? Tähän bloggaukseen olemme koonneet neljä hyvin erilaista järjestöä, jotka ovat ratkaisseet asian eri tavoin. Verkossa tapahtuva toiminta on hyvin erilaista kohderyhmästä riippuen. Lue järjestöjen kokemuksista ja kerää vinkit talteen itsellesi!
Viestintä-Piritta on seurannut järjestöjen toimintaa ja viestintää nyt koronan aiheuttamana poikkeuskeväänä. Blogissa tuomme kevään ja kesän aikana esiin esimerkkejä järjestöjen toimintamalleista tähän tilanteeseen. Näin voimme tarjota vinkkejä ja ideoita muillekin organisaatioille verkon ja somen mahdollisuuksista osana toimintaa.
Nuorille harrastus poikkeustilanteesta huolimatta
Suomen Partiolaiset teki ensimmäisten järjestöjen joukossa päätökset kasvokkaisen viikkotoiminnan lakkauttamisesta ja toiminnan siirtämisestä verkkoon. Partiolaiset kokosivat lyhyellä aikataululla ohjelman, jonka avulla paikalliset partioryhmät ympäri Suomea voivat toteuttaa etäpartiota.
– Tarjoamme viikottaisia vinkkejä eri ikäkausille, jotta lapsille ja nuorille voidaan tarjota harrastus poikkeusaikana. Tutun ryhmän tuki ja tuttu ryhmänvetäjä luovat jatkuvuuden tunnetta poikkeusaikana, kertoo Suomen Partiolaisten lippukuntatyön päällikkö Anna Bryk.
Myös niille perheille ja nuorille, jotka eivät ole partiossa, on ideoitu partioaiheista tekemistä tylsiin hetkiin. Lisäksi partiolaiset ovat koonneet vinkkejä etäjohtamiseen. Vinkit ovat suunnattuja erityisesti partiossa johtamistehtävissä toimiville, mutta muutkin voivat hyötyä niistä.
Tämän lisäksi partiolaisilla on oma palvelin Discordissa. Idea on lähtöisin nuorilta, ja Discord on alustana sellainen, jota partiolaiset käyttävät muutenkin. Nuoret ovat itse rakentaneet alustan, ja siellä on keskustelua, apua läksyjen tekoon ja iltanuotiota.
Tänä kesänä nähdään myös ensimmäinen Minecraft-ympäristössä toteutettu partioleiri. Leirille osallistuu partiolaisia, joita kiinnostaa pelaaminen.
– Leirillä tuodaan partion yhteisöllisyyttä pelialustalle ja toisinpäin. Tämä on hieno tapa kokeilla uusia aluevaltauksia, Anna Bryk kertoo.
Huolenpitoa iäkkäistä
Myös iäkkäämmät ovat kaivanneet uutta tekemistä tänä keväänä. Helykodit ry on pitänyt huolta, että omaiset voivat pitää yhteyttä vierailukiellossa oleviin iäkkäisiin.
– Järjestimme Skype-yhteydet Helykodit ry:n iäkkäiden ryhmäkoteihin, kertoo SenioriVerkko-projektin verkkoyhteisökehittäjä Satu Veltheim.
Lisäksi iäkkäille on tarjottu virikkeitä ja yhteisöllisyyttä ikäihmisten kautta. Facebookin Ilahduttava luonto -ryhmä on käytössä, ja sitä on mainostettu aktiivisesti. Facebookissa kiertää myös #DigiKyllinKevät-kuvahaaste, joka piristää kotona olevia.
Lisäksi Helykodit ry on jakanut tekemäänsä Helsinki kuvina -teosta iäkkäille kotona oleville ja toteuttanut Vallin Vanhustyön traineen kanssa yhteistyössä videohaasteen nuorilta ikääntyville.
Maaliskuulle järjestö oli suunnitellut seinämaalausta iäkkäiden kanssa. Tarkoitus oli tehdä muraaliteos lisätyllä todellisuudella. Tämä projekti keskeytyi fyysisesti, mutta on jatkunut etänä.
– Aiheesta on tehty video, ja maalaukseen tulevista hahmoista on tehty yhteisöllinen verkkoäänestys, johon kaikki ovat saaneet osallistua sosiaalisessa mediassa, kertoo Satu Veltheim.
Maalauksen teko jatkuu, kun rajoitukset ovat ohi.
Digilioikan jalostamista etujärjestössä
Myös Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on siirtänyt kaiken toimintansa verkkoon poikkeustilan ajaksi. Jo ennen koronaa jäsenkoulutukset olivat sähköisiä. Nyt eri verkko-osallistumisen muotoja erilaisissa valmennuksissa ja mentorointiohjelmassa kehitetään entisestään.
Myös järjestön valmennus- ja ohjauspalvelut olivat jo valmiiksi sähköisiä. Nyt alusta- ja työkalutarjontaa laajennetaan ja verkossa tapahtuvaa ohjaus-, valmennus- ja fasilitointiosaamista kehitetään edelleen.
– Digiloikkamme oli jo otettu, nyt poikkeustilanteessa sitä on vain jalostettu, kertoo Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n viestintäpäällikkö Kati Ahtiainen.
Saavutettavaa sisältöä näkövammaisille
Näkövammaisten liitto on tehostanut olemassa olevien kanavien käyttöä ja tuottanut saavutettavaa sisältöä myös esimerkiksi THL:n koronasivuille, jotta tieto muuttuneesta toiminnasta ja koronatilanteesta yleisesti on varmasti saavuttanut kaikki järjestön jäsenet ja muut näkövammaiset suomalaiset.
Monet suunnitelluista tapahtumista ja tilaisuuksista siirrettiin verkkoon, kuten teki moni muukin toimija tänä keväänä. Liitossa järjestettiin myös esimerkiksi pari Skype-keskustelutilaisuutta koronatilanteesta.
– Verkkoviestintä on tärkeää näkövammaisille siinä missä muillekin suomalaisille, kertoo Näkövammaisten liiton viestinnän asiantuntija Heidi Härmä.
Erityisesti on kuitenkin pyritty huomioimaan ne näkövammaiset, jotka eivät käytä internetiä. Suomen 55 000:sta näkövammaisesta yli 80 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Vaikka moni käyttää internetiä apuvälineiden avulla, www-maailma on monelle vieras.
Tämän vuoksi järjestö toteuttaa tiedotusta ja viihdykettä esimerkiksi pistekirjoituksen muodossa. Sosiaalinen media ja webinaarit eivät riitä. Näkövammaisten liitto lähettää tuhansille näkövammaisille äänitiedotteita ja -lehtiä cd-levyillä, joita voi kuunnella Daisy-soittimilla.
Blogitekstin kuva: Pixabay
Kommentit
Kirjoita kommentti