Uutta Instagramissa ja muutoksia Iconosquaressa

Artikkeli päivitetty 10.3.2021.

Viestintä-Piritta Instagram-asiantuntija Laura Vuorio-Kuokka kertoo bloggauksessaan, mitä uutta Instagramissa on kevään kuluessa tapahtunut ja mitä muutoksia on käynnissä selaimessa toimivan Iconosquaren suhteen parhaillaan.

Uutta Instagramissa ja muutoksia Iconosquaressa

Instagram kehittää toimintojaan nyt vauhdilla ja mielenkiinnolla odotan mitä ominaisuuksia vielä saammekaan käyttöön ennen kuin vuosi taas vaihtuu! Joulukuussa Instagram julkaisi viisi uutta kuvien käsittelyyn tarkoitettua suodatinta eli filtteriä.

Nyt julkaistun uusimman päivityksen myötä Instagram julkaisi kolme suodatinta lisää. Huomattavasti mielenkiintoisempi ja ainakin hauskempi uudistus koskee hahstageja, joissa #-merkin perässä voi sanojen lisäksi käyttää pelkkää kuvaa, eli emoji-kuvaketta.  Instagramin selainkäytössä suositussa Iconosquaressa on myös muutoksia edessä. Uusi uljas ulkoasu jää sen tosiseikan varjoon, että suurin osa toiminnoista muuttuu maksullisiksi.

Instagramin suodattimet tarkastelussa

Instagramin uudet filtterit ovat oletuksena ensimmäisinä vaihtoehtoina kuvan normaaliversion jälkeen. Muistathan että voit järjestää suodattimet mieleiseesi järjestykseen, jolloin  useimmin käyttämäsi suodattimet löytyvät kätevästi. Instagram lupailee uusia suodattimia säännöllisesti jatkossakin. Nämä nyt julkaistut kolme suodatinta syntyivät Instagramin mukaan ihmisten vapaa-ajan vieton, lähinnä maisemakuvien ja ulkoilmakuvien innoittamana ja ne ovat nimeltään Lark, Reyes ja Juno. Kokeilemalla huomaat parhaiten, mikä toimii missäkin kuvassa ja löytyykö näistä ehkä uusi suosikkisi.

Mikä ihmeen emoji ja emojit hashtageina

Instagram mahdollistaa  päivityksen myötä emojien, eli älypuhelimen valikosta löytyvien pikkukuvakkeiden käytön kuvien merkitsemiseen. Homma toimii yksinkertaisesti niin, että kuten aihetunnistesanojenkin kohdalla, ensin merkitään #, ja perään valitaan sanan kirjoittamisen sijasta sopiva emoji valikosta. Emojeista tutuimpia lienevät hymiöt, erilaisia tunnetiloja kuvaavat naamat. Emoji-valikoima on nykypäivitysten myötä varsin laaja.

Emojit ovat kasvattaneet suosiotaan osana viestisisältöjä ja nykyään on olemassa pelkkiin emoji-kuvakkeisiinkin pohjautuvia viestinohjelmia, lue niistä lisää esimerkki täältä. Emojien avulla voi kuvata erilaisia tunnetiloja tai tapahtumia  puhutusta kielestä riippumatta, emojit ovat siis universaaleja. On kuitenkin hyvä muistaa, että tietyt kuvat ja asiat voivat kansallisesti saada erilaisia merkityksiä ja hauskanpidon ohella on hyvä käyttää myös harkintaa ainakin tiettyjä emojia omaan kuvaan tägätessä. Emojien yllättävistäkin merkityksistä voit lukea enemmän täältä.

Iconosquare muuttuu osittain maksulliseksi

Instagramin selainkäytössä näppärä ja suosittu  Iconosquare  kertoo myös uudistuksista. Näistä oleellisin on se, että suurin osa Iconosquaren palveluista muuttuu maksullisiksi. Tilastoja ja analytiikkaa ei enää jatkossa valitettavasti saa maksutta. Iconosquare on paketoinut palvelunsa muiden maksullisten analytiikkasovellusten tyyliin eri sisältöisiin kokonaisuuksiin (Free, Compact, Bridge ja Reflex),  joista käyttäjä voi halutessaan valita itselleen sopivan paketin.

Lisätietoja pakettien sisällöstä ja hinnoittelusta löydät täältä.  Compact-paketti näyttää esimerkiksi sisältävän useamman Instagram- tilin hallinnoinnin, joka varmasti antaa lisäarvoa monia tilejä ylläpitäville henkilöille. Toisaalta tähänkin työhön löytyy ilmaisiakin sovelluksia. Pelkkä Instagram-julkaisujen seuraaminen ja siihen liittyvät toiminnot säilyvät edelleen maksuttomina.

Iconosquaren analytiikan muuttuessa maksulliseksi tulee sen käyttäjille eteen valinnan paikka. Maksaako vai vaihtaako toiseen maksulliseen sovellukseen (esim. Union Metrics) vai kokeillako kokonaan uutta, ainakin vielä toistaiseksi  maksutonta sovellusta (esim. IFTTT, Zapier, Simply Measured).

Kannattaa siis tutustua eri vaihtoehtoihin huolella, näin aikoo allekirjoittanut ainakin tehdä. Ja kuten somemaailman henkeen kuuluu, kaikki voi olla huomenna toisin. Uusi päivitys, uusi sovellus ja palvelu voi olla jo nurkan takana. Kuten alussa mainitsin, Instagram kehittää ja kehittyy kokoajan. Yhä useampien yritystilien mukaantulo on saanut Instagramin rakentamaan myös markkinointi- ja analysointityökaluja, joita saamme varmasti jossakin vaiheessa käyttöönkin.

”Ja kuten somemaailman henkeen kuuluu, kaikki voi olla huomenna toisin. Uusi päivitys, uusi sovellus ja palvelu voi olla jo nurkan takana.” Edellä olevat lauseet kävivät Iconosquaren kohdalla toteen aiemmin kuin saattoi uskoakaan. Tällä kertaa muutos onkin iloinen yllätys meille käyttäjille; Iconosuqare ilmoitti, että analytiikkaosiot säilyvätkin maksuttomina. Tähän päädyttiin ilmeisen massiivisen ja painokkaan käyttäjäpalautteen ansiosta. Otamme Iconosquaren pahoittelut sekä uuden tiedon ilolla vastaan. Tämä oli hyvä esimerkki somemaailman muutosherkästä luonteesta, sekä siitä, että käyttäjien palautteilla voi todella vaikuttaa!

– Laura Vuorio-Kuokka

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutta Instagramissa ja muutoksia Iconosquaressa