Upeampia valokuvia pienillä huomioilla

Miten ottaa laadukkaita kuvia pienillä panostuksilla? Viestintä-Pirittan tiimin kuvaamisen ammattilainen Laura tarjoilee blogissaan vinkkejä hyvien kuvien ottamiseen, myös mobiililaitteilla. Laura tekee valokuvausta työkseen ja kouluttaa valokuvauksen, mobiilikuvaamisen ja -kuvankäsittelyn saloja eri koheryhmille. 

Valokuvaaminen on yhä useammalle harrastus ja kännyköiden alati paremmat kamerat tekevät kuvaamisesta mahdollisen kaikille. Silti tuntuu, että kuvat eivät aina onnistu niin hyvin kuin olisi mahdollista. Mutta ei hätää! Jos haluat kehittyä valokuvaajana, on muutamia helppoja kikkoja, joilla pääset alkuun.

1. Puhdas linssi ottaa terävämpiä kuvia.

Jos otat järjestäen suttuisia kuvia, voi ongelma olla suttuisessa linssissä. Putsaa linssi ja kokeile uudelleen. Ovatko kuvat nyt terävämpiä?

 

2. Vakaa ote vähentää tärähtäneitä kuvia.

Onko ongelmanasi tärähtäneet kuvat? Ei hätää, keskity käsien vakauttamiseen kuvaushetkellä. Jo tämä voi auttaa sinua saamaan terävämpiä kuvia. Jos kätesi tärisevät liikaa, voit ottaa avuksi esimerkiksi jalustan tai hankkia vakaajallisen kameran (kännyköistäkin löytyy tällaisia malleja).

 

3. Hyvä valo vähentää tärähtäneisyyttä ja rakeisuutta.

Tärkein asia valokuvaamisessa on valo. Jos otat kuvan hämärässä tilassa, voi olla ettei kamerasi valovoima riitä siihen. Siirtymällä ulos tai ikkunan ääreen valoisaan aikaan saat terävämpiä ja vähemmän rakeisia kuvia. Lisäksi lisävalo tekee kuvasta usein kauniimman ja onnistuneemman. Mikäli luonnonvaloa ei ole saatavilla, hakeudu hyvin valaistuun paikkaan tai luo itse riittävä valaistus. Kokeilemalla löydät parhaat kuvauspaikat.

 

4. Liika valo polttaa puhki kuvan.

Joskus liika valo voi myös olla ongelma, silloin kuvaan tulee vitivalkoisia kohtia, jotka ovat ns. palaneet puhki. Tätä voidaan käyttää tehokeinona, mutta se on usein myös ongelma. Oikein valoisalla kelillä kannattaa siis valita hieman varjoisampi kuvauspaikka. Testaamalla opit parhaiten.

 

5. Katso mitä kuvaat ja sommittele sen mukaisesti.

Usein kauniskin kohde menettää kiinnostavuutensa, jos se hukkuu valokuvassa kaikenlaiseen sillisalaattiin. Kun otat kuvan, katso ympäristöä. Mistä suunnasta kohde kannattaa kuvata, missä ei ole pursuavia roskiksia tai epämääräistä sälää taustalla? Niin monet sisustuskuvaajatkin tekevät. Katsovat ihan normaalia kotia kameran läpi ja valitsevat siten kuvattavat kohteet.

 

Laura Johansson
valokuvaaja, kouluttaja ja sosiaalisen median asiantuntija
Lvngroom Oy

Viestintä-Pirittan tiimiläinen ja yhteistyökumppani

Blogitekstin kuva: Pixabay

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Upeampia valokuvia pienillä huomioilla