Tehyssä otettiin koronakeväänä digiloikka

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut monien muiden järjestöjen tavoin myös Tehyn toimintaan. Asiantuntijaorganisaatio on löytänyt tapoja viestiä ja pitää yhteyttä niin jäseniinsä kuin jäsenyhdistyksiinsä. Lisäksi verkossa järjestettävät tapahtumat ovat olleet suosittuja. 

Viestintä-Piritta on seurannut järjestöjen toimintaa ja viestintää nyt koronan aiheuttamana poikkeuskeväänä. Blogissa tuomme kevään ja kesän aikana esiin esimerkkejä järjestöjen toimintamalleista tähän tilanteeseen. Näin voimme tarjota vinkkejä ja ideoita muillekin organisaatioille verkon ja somen mahdollisuuksista osana toimintaa. 

Varautumista hyvissä ajoin

Koronaviruksella on iso vaikutus terveysalalla. Jo ennen kuin valtioneuvosto antoi ohjeet koronatilanteen kanssa toimimiseen, Suomen suurin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan järjestö Tehy varautui pandemiaan rakentamalla nettisivuilleen koronaa käsittelevän sivuston. 

Nettisivuille on kerätty kaikki valmiuslakiin, koronavirukseen, lomautukseen, työsuojeluun ja yrittäjyyteen liittyvät liiton ohjeet yhden sivuston alle. 

Sivuston rakentaminen vaati työtä järjestön asiantuntijoilta ja ja tiedotukselta, mutta oli välttämätöntä, jotta kaikkien jäsenten kysymyksiin voidaan vastata, kertoo Tehyn järjestöjohtaja Tanu Heikkinen. 

Nettisivuston lisäksi puhelinpalveluaikoja on laajennettu, jotta asiakaspalvelu tänä aikana olisi mahdollisimman hyvää. 

Kaikkien muutosten keskellä Tehyssä on pysähdytty myös arvioimaan, miten viestinnässä on onnistuttu. Jäsenille on lähetetty mobiilisovelluksen kautta kysely, jonka avulla selvitetään jäsenten mielipiteitä korona-ajan viestinnän onnistumisesta. Kyselyn tulosten perusteella jäsenten tiedotustarpeeseen on onnistuttu vastaamaan, ja saadut vastaukset ovat olleet kiitettäviä. 

 

Etätapahtumiin mahtuu enemmän porukkaa

Muutoksia on tullut myös tapahtumien järjestämiseen. Oppiminen ei ole loppunut kevään aikana, se on vain löytänyt uusia muotoja digivälinein. 

Tehyn vuosittain järjestämät työsuojelupäivät järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhden päivän webinaarina. Uuden toteutustapansa ansiosta tapahtumaan mahtui enemmän osallistujia kuin yleensä. Verkossa järjestettävällä webinaarilla on myös muita hyviä puolia. 

–  Tällä kertaa ei tarvinnut matkustaa ja osallistujat voivat osallistua vain osaksi päivää. Harmillista toki on, että yhdessäolo ja keskustelu jäävät pois, Tanu pohtii etätapahtumien hyviä ja huonoja puolia. 

Myös jäseniltoja ja muita webinaareja on järjestetty kevään aikana virtuaalisesti. Tapahtumat ovat olleet suosittuja. Esimerkiksi TES-neuvottelun infoihin ilmoittautuu parin päivän varoitusajalla yli 400 osallistujaa.

Jäseniltä on tullut paljon kiitoksia webinaareista. Ne ovat ketteriä, osallistua voi kotoa käsin ilman matkustamista ja tallenteet palvelevat, kun ei livenä ehdi paikalle. Webinaareilla on voitu välittää nopeastikin tietoa akuuteissa tilanteissa. Webinaareja ja virtuaalisia jäseniltoja on toivottu jatkettavan poikkeusajan jälkeenkin.

Yhdistyksen vuosikokouksten Tanu ei kuitenkaan usko pidettävän verkossa. 

–  On mukavampi pitää vuosikokoukset edelleen kasvotusten ja vaalitkin on silloin helpompi järjestää. 

 

Yhteydenpito ammattiosastoihin

Tehyllä on ollut paljon tekemistä pitäessä yhteyttä paikallisyhdistyksiin eli ammattiosastoihin. Heihin on alettu pitää yhteyttä viikoittain Teamsin kautta, ja kyselty tuen tarvetta. 

–  Se on ollut todella helppo yhteydenpitotapa, ja on lisännyt yhteydenpitoa paljon, Tanu kertoo iloisena. 

Ammattiosastoihin ja myös valtakunnallisen tason toimijoihin yhteydenpito on Teamsin kautta toiminut niin hyvin, että sitä jatketaan järjestössä jatkossakin. 

Kokonaisuudessaan Tanu on ylpeä organisaatiostaan ja siitä, miten nopeasti digiloikka saatiin tehtyä. 

Olin itse poissa töistä muutaman viikon keväällä ja kun tulin takaisin keskelle tätä kaikkea, tämä oli ratkaistu! Oli aivan mahtavaa huomata, miten paljon saatiin aikaiseksi muutamassa viikossa. 

Blogitekstin kuva: Pixabay

***

Lue myös:

Neljä järjestöä kertoo, miten toimintaa on viety verkkoon tänä keväänä

Näin järjestöt ovat kehittäneet viestintäänsä koronakeväänä

Marttojen neuvoista on ollut apua koronakeväänä – verkkosivut ja somekanavat suositumpia kuin koskaan

Turun NMKY tarjoaa nuorille kohtaamisia verkossa poikkeusoloissa

***

Tutustu järjestöjen digitalisaation ja somen tilaan myös ennen koronakevättä: www.jarjestodigi.fi 

***

Viestintä-Piritta auttaa myös toiminnan uudelleen mallintamisessa – tutustu palveluihimme.

***

Katso myös Pirittan puheenvuoro järjestöjen koronakeväästä SomeTime 2020-tapahtumassa.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tehyssä otettiin koronakeväänä digiloikka