Some(ttomalle) lomalle?

Olen ollut kokonaan lomalla nyt reilun viikon. Sen jälkeen kun elokuussa julkaistava uusi järjestösome-kirjani saatettiin painoon, kävin läpi vielä viimeisimmät sähköpostit ja tarkistin syksyn kalenterin sekä loman jälkeen odottavan todo-listan. Kirjanpidon tekemisen jälkeen olin valmis siivoamaan kaoottiseen tilaan ajautuneen työpöytäni ja hyppäämään lomatunnelmaan. Pikku hiljaa mieli onkin siirtynyt työasioista vapaa-ajan asioihin, mutta yksi osa työtä seuraa edelleen mukana: sosiaalinen media.

 

Mietin, miten onnistuu someton loma ja voiko sosiaalisen median parissa työskentelevä henkilö edes repäistä itseään kokonaan irti somen parista? Pitäisikö koko ajan seurata alan tuulia ja olla valmiina bloggaamaan uusimmista muutoksista?

 

Olen sitä mieltä, että loma lataa akkuja ja aivoja parhaiten, kun ei ajattele työasioita lainkaan. Jos edes hetken pystyy pysymään irti töistä, on sekin jo paljon. Toki vastaan puhelimeen ja tarkistan sähköpostit tasaisesti, mutta kun sähköpostin automaattivastaus kertoo viestittelijöille, että kiireisissä asioissa minut saa kiinni tekstiviestillä, voin hyvällä omalla tunnolla olla lomalla ja reagoida mahdollisiin tekstiviesteihin.

 

Sosiaalisen median kanssa irrottautumisesta tulee kuitenkin hankalampaa. Esimerkiksi Facebook on nykypäivänä osa päivittäistä kommunikointiani ystävieni ja sukulaisten välillä. Somesta kokonaan irrottautuminen olisi jopa hieman outoa. Sen sijaan olen huomannut, että enemmän työhön liittyvät LinkedIn ja Twitter ovat jääneet vähemmälle käytölle. Instagramin käyttöni on sen sijaan lisääntynyt kesän aikana ja latasin käyttööni myös Foursquaren uuden Swarm-sovelluksen.

 

Mitä someton loma sitten voi tämän alan toimijalle tarkoittaa? Ainakin sitä, että eri palveluita käyttää enemmän henkilökohtaiseen viestintään kuin työhön liittyvään keskusteluun. Silmäni sivuuttavat asiapitoiset somebloggaukset ja sormeni tallentavat ne sähköpostikansioon odottamaan lukemista elokuuta varten. Tämä riittää ajan hermolla pysymiseen.

 

Facebook-sivuilta tulevat ilmoitukset silmäilen pikana läpi, mutta edes mielenkiintoisimpia en jaksa tarkastella sen syvemmin. Sitäkin innokkaammin sormi harhailee klikkaamaan ”Tykkää”-painiketta kavereiden kesäisiin päivityksiin ja kuviin. Twitteriin saattaa lipsahtaa Foursquaren kautta muutama kesähehkutus-twiitti, mutta siinä kaikki. Someton loma onkin siis somen käyttöä henkilökohtaiseen viestintään, mutta työhön liittyvät sisällöt siirtyvät tarkasteltaviksi tuonnemmaksi.

 

Some-asiantuntija voi siis pitää lähes sometonta lomaa. Kun sähköttömällä kesämökillä herää lintujen lauluun, menee höyryävän kahvikupin kanssa laiturille ja katselee ohi uivaa telkkäparia, ei tule mieleenkään alkaa selaamaan twiittivirtaa tai miettimään, millaisia päivityksiä Viestintä-Pirittan Facebook-sivulle tänään laittaisi. Koska eihän niitä moni edes näkisi, kun suurin osa meistä taitaa istua siellä mökkilaiturilla itsekin.

 

Pistetäänpä nyt siis ihan julkisesti heinäkuun ajaksi kiinni sekä Viestintä-Pirittan blogi, Facebook-sivu ja Twitter, joiden luonnollinen hiljentymä on ollut havaittavissa jo muutenkin. Tosin Twitteriin lupaan jakaa kesätunnelmaisia twiittejä – nehän vain kertovat siitä, että sosiaalisen median yrittäjällä on muutakin elämää kuin sosiaalinen media.

Oikein hyvää kesää Ilosaarirock-junasta toivottaen, Viestintä-Pirittan Piritta

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Some(ttomalle) lomalle?