Saavutettavat verkkosivut – näin otat huomioon näkövammaiset

Mikäli haluaa tavoittaa nettisivuillaan ihmisiä, kannattaa ottaa saavutettavuusasiat huomioon. IT-alan yrittäjä Tuomo Burman kertoo tässä bloggauksessa, miten omassa viestinnässään voi huomioida näkövammaisia. Luethan myös Pirittan postauksen saavutettavuusasioista verkkosivuilla. 

Kannattaisiko sinunkin järjestössäsi ottaa saavutettavuusasiat huomioon? Ehdottomasti kannattaa. IT-alan yrittäjä Tuomo Burman kertoo, että saavutettavuuden huomioimisesta voi olla iso hyöty.

– Ottamalla saavutettavuusasiat huomioon voit tavoittaa niitäkin ihmisiä, joita toisen vastaavan sivuston ylläpitäjä ei välttämättä tavoita, hän vinkkaa.

Burmanin mukaan asiasta ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä. Pienikin asia oikeaan suuntaan on askel eteenpäin. Esimerkiksi joka kerta, kun julkaisee uuden kuvan, voi sen yhteyteen laittaa vaihtoehtoisen alt-tekstin. Kun verkkosivut menevät kokonaan remonttiin, voi sivuston teettäjälle määritellä saavutettavuusasioiden huomioonottamisen reunaehtoja.

– Ei tätä kannata ottaa rasitteena, vaan mahdollisuutena. Kun sivuston on laittanut kuntoon, voi erottautua myönteisesti, Burman lupaa.

Hän suosittelee jokaista pohtimaan, miksi sivusto on olemassa ja mitä sille pitäisi pystyä tekemään. Mikäli sivun tarkoitus on esimerkiksi tapahtumaan ilmoittautuminen, se kannattaa tehdä niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista. Yksinkertaisuus ja selkeys ovat kaikkien etu.

Miten näkövammainen käyttää internettiä?

Näkövammaisiin kuuluvat sokeat ja heikkonäköiset. He käyttävät internettiä samoilla laitteilla, kuin kaikki muutkin: tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Sokea käyttää ruudunlukuohjelmaa, joka muuttaa ruudulla olevan sisällön puheeksi. Joskus tietokoneen näyttöön voi olla kytkettynä pistenäyttö, jossa on rivi soluja, jotka pystyvät ilmaisemaan sisällön pistekirjoituksella.

Jos kyseessä taas on heikkonäköinen, pienelle tekstille tarvitaan erilaisia suurennusohjelmia. Myös tietyt väriyhdistelmät voivat olla vaikeita, esimerkiksi valkoinen teksti mustalla pohjalla.

Usein näitä eri tapoja käytetään yhdistettynä. Suurennusohjelman käyttäjä voi käyttää puhetta tukena, tai puheohjelman käyttäjä voi käyttää pistenäyttöä. Eräs tärkeä seikka ymmärtää on, ettei sokean tietokoneen käyttöön kuulu hiiri, vaan kaikki tehdään näppäimistön avulla.

Tuomo Burmanin 14 vinkkiä saavutettavuuteen

  1. Sivuston tulisi olla sellainen, että sitä voi käyttää näppäimistön avulla. Kysy itseltäsi: voinko tehdä kaiken tarvittavan ilman hiirtä?
  2. Pysy html-kielen standardeissa. Tee otsikot oikein, äläkä vain suurenna tekstiä. Näin ruudunlukuohjelman avulla pystytään hyppimään otsikosta toiseen.
  3. Kirjoita kuville vaihtoehtoinen kuvaus eli alt-teksti. Alt-tekstin tulisi kertoa mahdollisimman tarkasti, mitä kuvassa on. Esimerkiksi ”musta istuva koira” on kuvaavampi kuin ”koiran kuva”. Ruudunlukuohjelmat eivät pysty tulkitsemaan kuvia.
  4. Kirjoita kuvaukset myös julkaisemillesi videoille. Lainsäädäntö edellyttää kuvien ja videoiden kuvauksia, mutta yksityishenkilö ei herkästi niitä tee.
  5. Vältä sellaisia videoita tai musiikkia, jotka lähtevät automaattisesti käyntiin sivun avautuessa. Ne ovat häiritseviä.
  6. Nimeä linkit oikein. Kirjaimista ja numeroista koostuva sekamelska on inhottava, samoin pelkkä ”linkki”.
  7. Helpota sivuston selailua lisäämällä sivuston alkuun siirtymälinkki, jota painamalla voi siirtyä suoraan sisältöön.
  8. Tee lomakkeista selkeitä, ja selitä kaikki kohdat.
  9. Korosta raameilla se kohta lomakkeesta, joka on käsittelyssä sillä hetkellä. Tämä helpottaa heikkonäköisten hahmottamista.
  10. Kysy itseltäsi, että pystytkö hahmottamaan sivun, jos siitä otetaan kuvat pois?
  11. Käytä värien tukena myös tekstiä. Mikäli väärin oleva on ilmaistu ainoastaan punaisella värillä, näkövammainen ei pysty hahmottamaan sitä.
  12. Ohjaa ihmisiä mobiilisivujen käyttöön, mikäli sivustolla on sellaiset. Ne ovat yleisesti parempia, sillä niistä löytyvät keskeiset palvelut, mutta näkymä on yksinkertaistetumpi.
  13. Rakenna nettisivut standardien mukaisesti ja mahdollisimman yksinkertaisesti. Älä käytä turhia tehosteita.
  14. Keskity tekstissä olennaiseen. Mieti, mitä ihmiset haluavat lukea. Järjestöistä ihmiset haluavat tietää mitä tällä hetkellä tapahtuu, historia harvoin kiinnostaa.

Pureudumme saavutettavan sisällön kokonaisuuteen ja moniin mahdollisuuksiin käytännönläheisessä webinaarissamme syvemmin. Tervetuloa mukaan hakemaan käytännön vinkkejä omaan tekemiseen kohti saavutettavampaa sisältöä verkossa!

Muista myös nämä lähteet:

Blogitekstin kuva: Pixabay

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saavutettavat verkkosivut – näin otat huomioon näkövammaiset