Miten kirjoitan hyvän blogitekstin?
Kokosin alle muutaman kirjoittamista auttavan perusvinkin blogin kirjoittamisesta kaikille bloggareille niin järjestöissä kuin muissa organisaatioissa. Mikäli blogien maailma on jo tuttu, kannattaa lukaista myös Piritta Seppälän blogiteksti 7 vinkkiä – näin kirjoitat hyvän blogin.
1. Mene suoraan asiaan, kulkematta lähtöruudun kautta
Tästä joutuu muistuttamaan itseäänkin melkein joka kerta, kun huomaa turinoineensa ties mitä johdantoa jo yli puoli arkkia. Ota siis rohkeasti delete käyttöön, poista turhat jorinat ja aloita menemällä suoraan asiaan.
2. Kirjoita yhdestä asiasta kerrallaan
Usein käy myös niin, että yhdessä blogikirjoituksessa haluaa sanoa maailmalle kaiken mahdollisen. Laske rimaa kirjoittamiseen ja kirjoita yhdestä asiasta kerrallaan. Näin tekstisi pysyy myös tiiviinä ja nopeasti luettavana.
3. Kirjoita informatiivista ja tiivistä tekstiä
Jos lauseissa alkaa olla pilkkuja pilkun perään, voit suosiolla alkaa pilkkomaan niitä useaan osaan. Lyhyet ja ytimekkäät, verbillä varustetut lauseet ovat helppoa lukea verkossa. Siis tiivistä ja ole ytimekäs. Muista myös kirjoittaa lyhyitä kappaleita. Hyvä sääntö on kirjoittaa yhdessä kappaleessa vain yhdestä asiasta ja tehdä sekin tiiviisti.
4. Hyödynnä kuvia ja tekstiä elävöittämään tekstiäsi
Verkkokirjoittamisessa on kikkoja, joita hyödyntämällä tekstistään saa helposti silmäiltävää ja luettavaa. Jos blogialustasi sen suinkin mahdollistaa, hyödynnä teksteissäsi kuvia. Toinen hyvä peruslisä on käyttää listoja, joko bulletteina tai numeroina.
5. Tee otsikostasi koukuttava ja hio se valmiiksi vasta lopuksi
Älä juutu kirjoittamisen alussa otsikkoon, vaan palaa hiomaan sitä siinä vaiheessa kun tekstisi on valmis. Tarkista, että otsikko vastaa aihettasi ja mieti, innostaisiko se sinut itsesi lukemaan blogikirjoituksesi. Otsikko on se, mihin ensimmäisenä kiinnitetään huomio, joten ennen tekstisi julkaisua käytä vielä hetki aikaa sen muokkaamiseen.
Anja Alasillan Kirjoituskoulu a la Alasilta tarjoilee kirjoitusvinkkejä arkiaamuisin Facebookissa. Eilen aiheena oli otsikointi.
6. Hyödynnä linkkejä blogitekstissäsi
Blogista saa entistä informatiivisemman, kun siinä olevista sanoista luo linkkejä muualle verkkoon. Jos tekstissä esimerkiksi mainitaan jokin organisaatio, henkilö, tapahtuma tai jokin tutkimus, voit tarjota lukijoillesi lisää tietoa aiheesta linkillä. Perussääntönä voi pitää sitä, että omille verkkosivuille ohjaavat linkit aukeavat selaimen samaan ikkunaan ja muut uuteen.
7. Muista lisätä avainsanat
Useimmissa blogiohjelmissa, kuten Bloggerissa tai WordPressissa, on valmiina avainsanoille tarkoitettu ikkuna. Tähän kannattaa listata perusmuodossa muutama sana, jotka liittyvät oleellisesti tekstiisi. Avainsanoilla on vaikutusta sekä tekstisi verkkolöydettävyyteen että blogin sisällä tehtyihin aihehakuihin.
Slidesharesta löydät kirjoituskoulutuksen koko materiaalin, joka sisältää myös mielipidekirjoittamisen perusvinkit.
Kommentit
Kirjoita kommentti