7 vinkkiä – näin kirjoitat hyvän blogin

Artikkeli päivitetty 25.3.2021.

Piritta päivitti blogikirjoittamisen vinkkejä koskevan artikkelinsa muutaman vuoden takaa. Lue blogista vinkit hyvän bloggauksen kirjoittamiseen.

Mikäli blogien maailma on vielä vierasta, kannattaa aloittaa sisällöntuottajamme Susanna Koiviston blogitekstistä Miten kirjoitan hyvän blogitekstin.

Hyvä blogiteksti on rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan lopulta hyvin yksinkertainen. Kun laadukkaaseen kokonaisuuteen yhdistetään informatiivinen ja kiinnostava sisältö taitavasti kirjoitettuna, on hyvä bloggaus valmis. Tässä blogikirjoituksessani listaan normaaleja vinkkibloggauksiani huomattavasti laajemmin vinkkejä hyvän blogin kirjoittamiseen.

Poimi käyttöösi juuri sinulle sopivat vinkit, sillä kirjoittamistapoja on kuitenkin yhtä monta kuin meitä kirjoittajia. Olen koonnut tähän tekstiin kokonaisuuden, joka tarjoaa vinkkejä seuraaviin aihepiireihin:

  • Blogin tarkoitus
  • Blogitekstin aihe
  • Kirjoittaminen
  • Otsikko
  • Rakenne, visuaalisuus ja luettavuus
  • Linkittäminen, lähteet ja avainsanat
  • Julkaiseminen ja vuorovaikutus

Lopusta löydät myös Blogi-bonuksen, johon olen koonnut blogitekstien kirjoittamista helpottavia suuntaa antavia lukuja bloggaamiseen ja verkkokirjoittamiseen liittyen.

 

 1. Blogin tarkoitus

Blogi eroaa perinteisistä verkkoartikkeleista ja uutisista pääasiallisesti siinä, että sen kirjoittaa ihminen omalla nimellään. Toki joissakin organisaatioblogeissa kirjoittajat voivat esiintyä myös anonyymisti, mutta he kirjoittavat kuitenkin omalla tyylillään ja äänellään. Blogeissa puhuu ihminen, jonka näkemyksiä me muut olemme potentiaalisesti kiinnostuneet lukemaan.

Blogeja perustetaan eri syistä. Blogien avulla voidaan tehdä vaikuttamistyötä, osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun tai esimerkiksi vahvistaa omaa asiantuntijuuttaan alalla. Vastaavasti blogin kautta voidaan vinkata sisustamisessa, esitellä matkakohteita tai kertoa lapsiperheen arjesta. Oli blogin aihe mikä tahansa, yhteistä yleisesti ottaen on, että kirjoittaja tuntee aiheensa ja tietää, mistä puhuu ja kirjoittaa.

 

Vinkit:

  • Määrittele blogillesi tai organisaatioblogille selkeä tarkoitus ja tavoite.
  • Kirjoita tai anna muiden kirjoittaa omalla tyylillään ja äänellään.

 

2. Blogitekstin aihe

Kirjoita yhdestä aiheesta kerrallaan. Jos tekstisi alkaa sitä kirjoittaessa paisumaan massiivisiin mittoihin, voit suoraan pilkkoa sen useampaan osaan. Valitse siis rohkeasti yksi aihe kirjoitusta kohti ja tuo siihen näkökulmiasi tekstin edetessä.

Bloggaus voi olla yleinen näkökulma yhteiskunnalliseen keskusteluun, vinkkibloggaus (kuten tämä blogi on), yleishyödyllistä informaatiota sisältävä kirjoitus, jokin kokemus, tapahtumaraportti tai esimerkiksi ratkaisun esittäminen johonkin esillä olevaan ongelmaan. Oleellista on, että kirjoittajana tiedät, mistä olet kirjoittamassa ja tunnet aihepiirisi riittävän hyvin.

 

Vinkit:

  • Kirjoita yhdestä asiasta kerrallaan.
  • Uskalla pilkkoa laajoja aiheita useampiin bloggauksiin.
  • Valitse aihe, joka on sinulle tuttu ja johon sinulla on sanottavaa.

 

3. Kirjoittaminen

Vain kirjoittamalla paljon löydät oman tapasi kirjoittaa. Toisille toimii malli, jossa kirjoitetaan kaikki ulos ensin sellaisenaan ja keskitytään sen jälkeen hiomaan sisältöä, oikolukemaan ja muotoilemaan teksti verkkoon ja blogiin sopivaan malliin.

Toiset pitävät puolestaan tavasta rakentaa kokonaisuus ensin paperilla hahmotellen ja sen jälkeen osissa kirjoittaen. Molemmissa tavoissa kannattaa kuitenkin panostaa viimeistelyyn ja tarvittaessa antaa oma tekstinsä luettavaksi jollekin toiselle.

Oli tapasi mikä tahansa, oleellista on blogikirjoituksen tiiviys. Blogeja luetaan verkosta, joka on yksi suuri määrittelevä tekijä bloggauksesi lukukertojen kertymiseen. Tiivistä siis kaikkialla: otsikossa, tekstin kokonaispituudessa sekä kappaleiden ja lauseiden pituudessa. Tämän bloggauksen lopusta löydät joitakin yleisiä lukuja tiivistämistä helpottamaan.

Kirjoittaessasi tekstiä muista pitää mielessäsi myös ihminen, jolle tekstiä kirjoitat tai joka on bloggauksesi potentiaalinen lukija. Puhu samaa kieltä kuin lukijasi ja käytä termistöä, jota myös aiheestasi kiinnostunut lukijakunta ymmärtää. Rohkeutta on antaa samalla oman äänensä kuulua tekstissä: pieni irrottelu, haastaminen ja joissakin tapauksissa jopa harkittu provokaatio voi tehdä tekstistäsi hyvinkin kiinnostavan.

 

Vinkit:

  • Opettele oma kirjoittamisen tyylisi – kirjoittamalla.
  • Suunnittele, pilko tarvittaessa osiin, hahmottele paperilla, kirjoita, tiivistä ja viimeistele.
  • Muista tiiviys: voit rohkeasti tiivistää kaikkea kirjoittamaasi, otsikosta kappaleiden pituuteen.
  • Kirjoita lukijalle ja puhu samaa kieltä kuin henkilöt, joita blogisi aihe kiinnostaa.

 

4. Otsikko

Otsikko on bloggauksesi tärkein osa, koska se herättää lukijan kiinnostuksen lukea tekstisi. Otsikko näkyy yleensä ensimmäisenä somessa, sähköpostijaoissa, linkeissä ja verkkosivuilla, missä ikinä blogiasi luetaan.

Otsikkoon on hyvin tärkeää panostaa, mutta siihen ei välttämättä kannata keskittyä ensimmäisenä. Itse hyödynnän mallia, jossa teen ensin työotsikon, jonka sisällön tarkistan lopuksi: vastaako se lopulta kirjoittamaani tekstiä ja onko se riittävän informatiivinen kuvaamaan blogin sisältöä – houkuttelevasti.

Pyri tekemään tiivis otsikko, joka kuitenkin on riittävän informatiivinen. Joidenkin mallien mukaan suosituksena pidetään 65 merkkiä maksimissaan, kun toiset taas suosittelevat otsikkoa, jossa on reilusti 5-8 sanaa. Voit ajatella otsikon kirjoittamista myös sitä kautta, että se mahtuu 1-2 riville blogisivustollasi riippuen toki otsikkoon määritellystä fonttikoosta.

Muista lisätä verbi otsikkoosi, sillä se tekee otsikosta heti luettavamman. Voit hyödyntää otsikossasi myös kysymystä, mutta muotoile kysymys siten, että vastaus siihen on jokin muu kuin ”Kyllä” tai ”Ei”. Kun lukija lukee kysymyksen ja vastaa siihen mielessään, hän parhaimmillaan lähtee hakemaan vastausta tai uutta näkökulmaa aiheeseen kirjoituksestasi.

 

Vinkit:

  • Panosta otsikkoon ja herätä sillä ihmisen kiinnostus tekstiäsi kohtaan.
  • Huolehdi, että otsikkosi vastaa kirjoittamaasi sisältöä.
  • Lisää otsikkoon mahdollisuuksien mukaan verbi.
  • Tiivistä otsikko mahtumaan esimerkiksi 65 merkkiin tai 6-10 sanaan.

 

5. Rakenne, visuaalisuus ja luettavuus

Blogeja luetaan verkosta ja siksi ne myös pitää kirjoittaa sopimaan verkkoon. Tärkeää on huomioida, että blogeja luetaan entistä enemmän mobiililaitteilla, joka vaikuttaa suoraan esimerkiksi kappalepituuksiin teksteissä. Verkko asettaa kirjoittajalle ehtoja, joita yhdistää erityisesti yksi sana: tiiviys.

Kirjoitettuasi blogitekstisi valmiiksi, oikoluettuasi sen sekä tiivistettyäsi ilmaisuasi, siirry muotoilemaan kokonaisuutta helposti verkosta luettavaksi. Yhtenä suuntaviivana kannattaa pitää sitä, että tekstiä on helppo silmäillä läpi.

 

Silmäiltävä ja helppolukuinen teksti koostuu mm. seuraavista asioista:

  • otsikko on tiivis ja informatiivinen
  • kappaleiden pituus julkaisun jälkeen on 3-5 riviä
  • tekstin joukossa on katkaisevia elementtejä, kun kappaleita on peräkkäin yli kolme
  • katkaiseva elementti voi olla esimerkiksi kuva, lista, sitaatti tai väliotsikko
  • väliotsikoita on käytetty tekstissä rohkeasti: ne auttavat silmäilemään sisältöä paremmin

Voit hyödyntää blogitekstiäsi elävöittämässä myös kuvia, videoita, some-julkaisujen tai muun mediasisällön upotuksia (esim. twiitit ja SlideShare) sekä infograafeja ja sitaatteja. Vältä kuitenkin liiallista kuvittamista tai elävöittämistä: tarkastele kokonaisuutta aina lukijan kannalta ja lisää mukaan sellaista lisäinformaatiota eri elementeillä, joka tukee tekstiäsi oleellisesti.

Listojen (bulletit) käyttäminen on myös yksi verkkoluettavuutta tehostava tapa. Verkkolukijan kannalta yli neljä peräkkäin listattua asiaa on helpompi hahmottaa näytöltä listamuodossa kuin tekstissä. Vertaile esimerkiksi edellisen kappaleen listaani alla olevaan samojen asioiden listaan.

 

Hyödynnä blogissasi erilaisia elementtejä, jotka voivat olla esimerkiksi:

  • kuvia
  • videoita
  • tekstiin upotettuja some-julkaisuja (esim. twiitit)
  • SlideShare-julkaisuja
  • infograafeja
  • sitaatteja
  • väliotsikoita

 

Vinkit:

  • Kirjoita blogitekstisi verkosta helposti luettavaan ja silmäiltävään muotoon.
  • Käytä tekstiä elävöittämässä erilaisia elementtejä, kuten kuvia, videoita, sitaatteja tai väliotsikoita.
  • Täydennä elementeillä tekstisi sisältöä ja havainnollista, mutta älä kuitenkaan ammu yli.
  • Jos lisäät tekstiisi kuvia, videoita tai infograafeja, varmista että sinulla on oikeus käyttää kuvia.
  • Käytä väliotsikoita rohkeasti.
  • Pilko kokonaisuutta jollakin elementillä, kun tekstiä on peräkkäin yli kolmen kappaleen verran.
  • Pysyttäydy tekstin korostamisessa julkaisujärjestelmäsi määrittelemissä rajoissa – vältä boldausta, kursiivia, alleviivausta, värikorostuksia ja keskittämistä tekstissäsi.

 

6. Linkittäminen, lähteet ja avainsanat

Tarjoa lukijalle lisätietoa linkittämällä aihettasi koskeviin muihin verkkoartikkeleihin. Muista, että sinun ei tarvitse kertoa tekstissäsi kaikkea itse, jos tieto löytyy jo jostakin muualta – joko omilta verkkosivuiltasi tai muilta julkisilta sivuilta.

 

Linkittämisen tapoja on yleisesti ottaen kaksi:

1. Tekemällä aktiivinen linkki tekstin sisällä olevasta sanasta:

”Lue aiempi kirjoitukseni blogin kirjoittamisen vinkeistä.”

2. Lisäämällä lisätietolinkkejä tekstin loppuun:

”Lisätietoa aiheesta: Piritta Seppälän bloggaus Miten kirjoitan hyvän blogitekstin?”

Mikäli puolestaan viittaat tekstissäsi johonkin muuhun lähteeseen tai julkaisuun, muista lisätä mukaan lähdeviitteet normaalien sääntöjen mukaisesti. Jos viittaus on esimerkiksi painettuun kirjaan, voit mainita kirjoittajan, kirjan ja kustantajan. Jos taas viittaat verkossa julkaistuun materiaaliin, voit linkittää suoraan siihen sekä kertoa kenen sisällöstä tekstissäsi puhut.

Linkittämisen ja lähteiden lisäksi blogeihin liittyy oleellisena osana avainsanat. Ne auttavat verkkolöydettävyyden tehostamisessa sekä erilaisissa julkaisujärjestelmissä myös kategorisoimaan blogin sisältöä.

Julkaisujärjestelmän yhteydessä avainsanat näkyvät useimmiten blogitekstin yhteydessä joko artikkelin sivussa tai lopussa, riippuen järjestelmän teknisistä ominaisuuksista. Tekstisisällössä käytettynä avainsanoja voi ajatella esimerkiksi siten, että sijoittaa tekstiin sellaisia termejä ja lausekkeita, joita ihmiset käyttävät googlettaessaan asiaa, josta kirjoitat.

Tärkeintä on kuitenkin selkeä ja luonnollinen ilmaisu ja usein riittää, että listaat 3-5 aihettasi oleellisesti kuvaavaa sanaa ja lisäät ne blogijärjestelmäsi avainsanat -osioon.

 

Vinkit:

  • Jos aiheestasi löytyy verkosta lukijaa hyödyttävää lisätietoa, ohjaa linkeillä näille sivustoille.
  • Jos viittaat tekstissäsi toisten tekemiin julkaisuihin, tutkimuksiin tai esimerkiksi lehtiartikkeleihin, muista lähdeviittaaminen.
  • Lisää blogisi julkaisujärjestelmän teknisten ominaisuuksien mukaisesti bloggaustesi yhteyteen avainsanat, jotka kuvaavat aihepiiriäsi. 3-5 sanaa riittää hyvin.

 

7. Julkaiseminen ja vuorovaikutus

Ennen julkaisemista lue bloggauksesi vielä kerran läpi. Tarkista, että otsikko vastaa kirjoittamaasi sisältöä ja että kokonaisuus toimii.

Julkaisemisajan suhteen kannattaa miettiä myös bloggauksesi aihetta ja lukijaa. Voit esimerkiksi kysyä itseltäsi, mihin vuorokauden aikaan ja minä päivänä olisit kiinnostunut lukemaan oman artikkelisi. Valitse julkaisuaikataulu siis sen mukaan, koska lukijasi mieluiten lukisivat tekstisi ja julkaise sen mukaan.

Noudata samaa julkaisuajan periaatetta myös some-jakamisen suhteen ja jaa blogilinkkiäsi someen silloin, kun ihmiset oletettavasti ovat sitä kiinnostuneet lukemaan.

Muista ylipäätään jakaa blogiasi someen, sillä sosiaalisesta mediasta saat lisää lukijoita tekstille, johon olet myös nähnyt vaivaa. Vastaavasti tarjoa ihmisille helppo mahdollisuus jakaa bloggaustasi edelleen someen lisäämällä blogisi yhteyteen some-jakopainikkeet.

Mikäli haluat herättää keskustelua tekstilläsi, mahdollista blogisi kommentointi blogin yhteydessä. Yksi tapa aktivoida ihmisiä kommentoimaan on pyytää lukijoita suoraan kertomaan näkökulmiaan kirjoittamaasi aiheeseen. Tällöin tulee myös varmistua siitä, että ehdit osallistua keskusteluun itse.

Usein blogiasi koskeva keskustelu voi alkaa myös sosiaalisen median kanavilla. Valmistaudu seuraamaan keskustelua ja osallistumaan siihen myös somessa tarvittaessa.

 

Vinkit:

  • Pohdi ennalta, mihin aikaan potentiaalinen lukijakuntasi on otollisimmillaan lukemaan tekstisi ja julkaise tämän mukaan.
  • Jaa blogilinkkisi some-kanavillesi.
  • Seuraa blogin yhteyteen tulevia kommentteja ja vastaa niihin.
  • Seuraa myös somessa käynnissä olevaa keskustelua ja osallistu siihen.

 

Bonus: Muutamia esimerkkilukuja blogin kirjoittamista helpottamaan

Tiiviin tekstin suosituspituus: 1 – 1,5 A4:sta
Otsikko: 65 merkkiä tai 5-8 sanaa
Kappaleiden pituus: max 5 riviä/kappale julkaistuna
Väliotsikko/kuva/lista/sitaatti: kun tekstikappaleita on kolme peräkkäin
Yksi aihe / bloggaus
Yksi asia / kappale
Tiivistääksesi lauseitasi: max 1 pilkku / lause

*************

Jos tarvitset vinkkejä tai apua organisaatiosi blogin suunnittelussa, kehittämisessä tai kirjoittajien koulutuksessa, ota yhteyttä. Viestintä-Pirittan kouluttajat toteuttavat koulutuksia niin blogin kehittämiseen kuin bloggaamisen ja verkkokirjoittamisen kouluttamiseen.

Blogikoulutukset, ota yhteyttä: Heidimaaria@viestintapiritta.fi

Tutustu Viestintä-Pirittan kaikkiin palveluihin.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 vinkkiä – näin kirjoitat hyvän blogin