Näin lisäät jäsenten vuorovaikutusta Facebook-ryhmien avulla – case Terveydenhoitajaliitto

Facebook-ryhmät on tapa osallistaa jäseniä järjestön toimintaan. Terveydenhoitajaliiton viestinnän asiantuntija Tiina Raivo kertoo, miten Facebook-ryhmiä voi käyttää tehokkaasti isonkin jäsenistön keskustelun alustana.

– Vielä muutama vuosi sitten Terveydenhoitajaliitolla oli muutamia 5–6 jäsenen toimikuntia, jotka kokoontuivat pari kertaa vuodessa. Toiveenamme oli, että useammat jäsenet ympäri Suomea pystyisivät vaikuttamaan asioihin, jolloin syntyi idea käyttää sosiaalista mediaa hyväksi, Terveydenhoitajaliiton viestinnän asiantuntija Tiina Raivo toteaa.

Nyt liitolla on suljettuja Facebook-ryhmiä – jaoksia – jokaisen eri sektorin terveydenhoitajille, sekä oma ryhmä luottamusmiehille, opiskelijoille sekä terveydenhoitajatyötä opettaville opettajille. Ryhmiä on yhteensä yhdeksän. Ryhmien jäsenmäärä vaihtelee kymmenistä satoihin.

Jäsenet kysyvät neuvoa ja jakavat ideoita

Terveydenhoitajaliiton Tiina Raivo kertoo, että erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon jaoksessa, neuvolajaoksessa sekä luottamusmiesjaoksessa käydään aktiivista keskustelua. Keskustelu keskittyy terveydenhoitajan työhön ja edunvalvontaan liittyviin asioihin.

Jaoksissa saa vertaistukea, jaetaan ajantasaista tietoa ja uusia toimintatapoja, vaihdetaan hyväksi havaittuja käytäntöjä, kokemuksia sekä vinkkejä työn tekemiseen. Jaokset voivat toimia myös työnohjauksellisena foorumina, kun voi jakaa ajatuksiaan, huoliaan ja ilojaan asiaa ymmärtävien kanssa.

– Jäsenet saattavat kysyä esimerkiksi toisiltaan ”Hei, onko teillä tällaista käytäntöä? Miten se toimii?” ja aina tulee vastauksia, Tiina kuvailee ryhmässä käytävää keskustelua.

Lisäksi ryhmiin linkitetään mm. erilaisia terveydenhoitajan työhön liittyviä tutkimuksia, julkaisuja ja haastatteluja. Tätä kautta ryhmiin kuuluvat saavat tietoa oman työnsä tueksi.

Vapaaehtoiset ottavat vastuuta

Ryhmiä ylläpitävät liiton toimiston työntekijät sekä vapaaehtoiset vastuuhenkilöt. Vastuuhenkilöitä ehdotetaan Terveydenhoitajaliiton alueellisista yhdistyksistä, lopullisen valinnan tekee liiton hallitus. Ryhmillä on pääsääntöisesti kaksi vapaaehtoista ylläpitäjä: päävastuuhenkilö ja vastuuhenkilö.

Monissa ryhmissä toinen vastuuhenkilöistä on liiton hallituksen jäsen: näin varmistetaan, että ryhmissä esille nousseet asiat tulevat myös liiton hallituksen tietoon. Kaksi vastuuhenkilöä on koettu riittäväksi määräksi ylläpitää keskustelua. Vastuuhenkilöt julkaisevat sisältöä ryhmiin ja aktivoivat keskustelua.

– Vastuuhenkilöiden aktiiviselle toiminnalle on luotu yhteiset pelisäännöt esimerkiksi keskustelujen aloituksista ja kommentoinnista. Vastuuhenkilöt saavat kiitokseksi työstään mm. ilmaisen osallistumisen Terveydenhoitajapäiville, Tiina kertoo.

Syksyllä 2017, kun käytäntö aloitettiin, vastuuhenkilöt saivat koulutusta Viestintä-Pirittan Piritta Seppälältä. Jatkossa on tarkoitus tavata toimiston työntekijöiden ja vastuuhenkilöiden kesken kerran vuodessa ja päivittää kuulumisia, kehittää jaostoimintaa ja saada tarvittaessa myös lisäkoulutusta.

Pääsy kielletty ulkopuolisilta

Tiinan mukaan ryhmät ovat toimineet hyvin. Kertaakaan ei ole ollut tarvetta puuttua epäasialliseen käytökseen. Terveydenhoitajat ovat fiksua porukkaa, eivätkä halua haukkua tai mustamaalata ketään.

Toimivana käytäntönä epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi on ollut linjaus siitä, ettei ryhmiin pääse ulkopuolisia jäseniä. Uusien liittymispyyntöjen kohdalla Tiina käy aina tarkistamassa jäsenrekisteristä, että ryhmään haluava henkilö on liiton jäsen. Vastaavasti liitosta erotessaan joutuu jättämään ryhmän, sillä jaokset ovat myös jäsenetu liiton jäsenille.

Aiemmin sääntönä oli, että jokainen sai liittyä vain yhteen ryhmään. Tämä käytäntö lopetettiin, koska terveydenhoitajat tekevät monella eri sektorilla töitä ja siten hyötyvät useamman ryhmän jäsenyydestä. Poikkeuksen muodostavat liiton opiskelijajäsenet, jotka saavat opiskelija-aikana kuulua ainoastaan Opiskelija- ja koulutusjaokseen.

Tiinan mukaan ryhmillä olisi nykyistä enemmän potentiaalia, sillä vain osa liiton jäsenistä on liittynyt jaoksiin. Jaoksia mainostetaankin aktiivisesti uutiskirjeissä, sosiaalisessa mediassa ja liiton tapahtumissa, sillä ryhmiin toivotaan isoa jäsenmäärää ja aktiivista keskustelua.

– Jaokset ovat lisänneet järjestön jäsenten osallisuutta. Toiminta on tullut myös maantieteellisesti saavutettavammaksi: Facebookin keskusteluihin voi osallistua mistä päin Suomea tahansa, Tiina kertoo ryhmien hyödyistä.

Blogitekstin kuva: Pixabay

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Näin lisäät jäsenten vuorovaikutusta Facebook-ryhmien avulla – case Terveydenhoitajaliitto