Instagram-tarinoiden käyttövinkit

Artikkeli päivitetty 25.3.2021.

Instagram päivittyi syksyllä 2016 tuoden mukanaan Snapchatin ominaisuutta vastaavat vain vuorokauden ajan näkyvissä olevat tarinat tähän saakka käytössä olleiden normaalien Instagramin kuva- ja videojulkaisuiden lisäksi. 

Tarinat ovat Instagram-etusivun yläreunassa näkyviä palloja, jotka ovat seuraamiesi tilien tekemiä kuvista ja videoista koostuvia kokonaisuuksia. Tarinat mahdollistavat päiväkirjamaisen koosteen tekemisen omasta päivästä: käyttäjät voivat lisätä tarinaansa lyhyitä kuvia ja videoita, jotka ovat toisten katsottavissa vuorokauden ajan. Myös live-lähetykset ovat mahdollisia tarina-toiminnallisuuden kautta.

Julkaisujen värimaailmaa voi muokata värisuodattimilla Snapchatin tapaan. Snapchatista poiketen Instagram ei tarjoa kasvosuodattimia, mutta sen sijaan julkaisuihin voi lisätä muun muassa sijainnin ja toisia käyttäjiä. Snapchatin ja Instagramin eroihin en tämän pidemmin tartu, sillä ne on jo tuoreeltaan ansiokkaasti eritelty Kalenterikarjun eli Mikko Toiviaisen blogissa: Snapchat vs. Instagram Stories – kumpi on parempi?

Testaa tarinoita itse ja kerro niiden avulla, mistä päiväsi koostuu. Organisaatiot voivat tarinoiden avulla esitellä uudella tavalla toimintaansa, tehdä tapahtumayhteenvetoja tai vaikkapa kertoa millaista työn tekeminen teillä on. Live-lähetyksiä voi puolestaan hyödyntää esimerkiksi tapahtumien tai tiedotustilaisuuksien yhteydessä.

 

Tarinan luominen

Omaan tarinaan voi lisätä kuvia ja 1-15 sekunnin videoita. Tarinan luomiseen pääsee Instagramin etusivulta kahdella tavalla: napauttamalla plusmerkkiä oikeassa yläkulmassa ja valitsemalla ”tarina” tai pyyhkäisemällä näyttöä oikealle.

Avautuvassa kameratilassa on viisi eri julkaisumahdollisuutta:

1. Tavallinen kamera, jolla voi ottaa kuvan tai 1-15 sekunnin videon.

2. Bumerangi-kamera, joka ottaa useita peräkkäisiä kuvia ja muodostaa niistä äänettömän gif-animaation.

3. Layout-kamera, jolla voit luoda 2-6 kuvan kollaasin samalla hetkellä ottamistasi kuvista.

4. Monta kuvaa -kamera, jolla voit tehdä kerralla monta peräkkäistä kuvatarinaa.

5. Valokuvakoppi-kamera, joka ottaa uuden kuvan muutaman sekunnin välein ja yhdistää ne videoksi.

6. Ilman käsiä –kamera, joka kuvaa 15 sekunnin videon jättäen kädet vapaaksi.

7. Kameran rulla, johon pääsee vasemmasta alakulmasta.

 

Julkaisun muokkaaminen

1. Filtterit

Kuvatun julkaisun värimaailmaa voi muokata lisäämällä julkaisuun mukaan erilaisia värisuodattimia eli filttereitä pyyhkäisemällä näyttöä. Filttereitä on kuusi erilaista. Oikeassa ylänurkassa on kolme kuvaketta: tarrat, kirjoitustyökalu ja piirtotyökalu.

 

2. Tarrat

Tarrat-valikoiman saa auki kuvaketta napauttamalla tai pyyhkäisemällä näyttöä ylöspäin. Tarroista julkaisuun voi lisätä sijainnin, lämpötilan, kellonajan, musiikkia, aikalaskurin ja erilaisia kyselyitä. Lisättyä elementtiä napauttamalla saa näkyviin sen eri muodot (esimerkiksi analoginen/digitaalinen kello). Lisäksi tarrat-valikoimassa on käyttäjien itse luomia tarroja sekä emojeita.

Kyselyvaihtoehtoja ovat äänestys, avoin kysymyslaatikko, jana ja tietovisa.

Äänestyksessä voi kirjoittaa tarinaan kysymyksen, johon on kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehtojen värit ovat vihreä ja punainen, mutta niiden tekstit voi kirjoittaa itse. Yksinkertaisimmillaan vastausvaihtoehdot voivat olla esimerkiksi ”kyllä” ja ”ei”.

Avoimeen kysymyslaatikkoon taas voi kirjoittaa minkä tahansa kysymyksen, johon katselijat vastaavat. Vastauksen pituus on rajattu ja kysymyksen laittaja voi jakaa vastauksia omina tarroinaan niin, ettei vastaajan nimimerkki näy.

Jana on mittari, jolla katsojat voivat ilmaista mielipiteensä jostakin asiasta. Janan luoja voi valita janalle emojin rajallisesta vaihtoehdosta ja katsojien tehtävänä on arvioida, kuinka vahvasti he samaistuvat kyseiseen emojiin.

Tietovisatarraan voi laittaa kysymyksen, joihin on 2-4 vastausvaihtoehtoa. Tarran asettaja valitsee yhden vaihtoehdoista oikeaksi. Kyselyt ovat oiva tapa aktivoida yleisöä ja tuoda viestintään vuorovaikutusta, joten niitä kannattaa hyödyntää.

 

3. Piirtäminen

Piirtotyökalulla on kolme muotoa: pyöreä tussi, nuolen viivan päähän tekevä tussi, läpikuultava korostustussi, neon-väreissä hohtava pyöreä tussi ja liitumaista jälkeä tekevä tussi. Tussin kokoa voi säätää näytön vasemmasta reunasta. Lisää värejä saa näkyviin näytön alareunasta.

 

4. Teksti

Tekstityökalun värivaihtoehdot toimivat samalla tavalla kuin piirtotyökalun vastaavat. Tekstillä on yhdeksän fonttivaihtoehtoa ja keskitystä voi säätää näytön yläreunasta. Tekstiin voi myös valita varjostusefektin kahdesta erilaisesta vaihtoehdosta. Efekti lisätään yläreunan keskimmäisestä kuvakkeesta. Oikeanpuoleisesta kuvakkeesta saat tekstin ilmestymään ruudulle vähitellen. Riviä voi vaihtaa näppäimistön rivinvaihtopainikkeella ja tekstin kirjoittamisen jälkeen sen voi poistaa vasemman ylänurkan roskakoripainikkeesta.

Kun teksti on valmis, pääset säätämään sen kokoa ja siirtämään sitä. Kokoa voit säädellä kahdella sormella nipistäen ja levittäen. Jos lisäät tekstiin toisen Instagram-käyttäjän @käyttäjätunnuksen, mainitsemasi käyttäjä saa tästä ilmoituksen postilaatikkoonsa. Voit tällöin valita, saako tarinaan merkattu henkilö jakaa tarinasi eteenpäin omassa tarinassaan.

 

Tarinan julkaisemisen analytiikka

Julkaisun voi tallentaa omaan laitteeseen vasemman alanurkan Tallenna-nuolipainikkeesta. Oma tarinasi –painikkeesta julkaisun voi lisätä suoraan omaan tarinaan. Oikean alanurkan valkoisesta nuolipainikkeesta julkaisun voi oman tarinan lisäksi lähettää toiselle Instagram-käyttäjälle. Yksityisesti lähetetty julkaisu menee vastaanottajan postilaatikkoon ja katoaa katsomisen jälkeen. Yksityisesti lähetetyistä julkaisuista otetuista näyttökuvista tulee ilmoitus lähettäjälle.

Kun olet lisännyt tarinaasi sisältöä, pääset näkemään oman tarinasi napauttamalla sitä. Lisää sisältöä pääset julkaisemaan napauttamalla etusivun vasemman ylänurkan kamerapainiketta tai pyyhkäisemällä näyttöä oikealle Instagramin etusivulla.

Kun katsot omaa tarinaasi, pääset näkemään siihen liittyvää analytiikkaa vetämällä näyttöä ylöspäin. Tästä näkymästä löydät tarinoiden yksityisyysasetukset, tallennus- ja julkaisumahdollisuudet, julkaisujen poiston tarinasta ja tarinassa olevien julkaisujen katselijat.

 

Katso allaolevasta Slideshare-esityksestä lisää vinkkejä tarinoiden tekemiseen, katsomiseen ja niihin liittyviin asetuksiin.

 

*******************************

Tarvitsetteko apua Instagram-viestintänne kehittämisessä tai käytön suunnittelussa alusta lähtien? Ota yhteyttä, me autamme! Lähetä meille viesti yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostia osoitteeseen info@viestintapiritta.fi.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram-tarinoiden käyttövinkit