Blog

}

Viewing post details...

Verkkosivut – miten toteuttaa teknisesti ja visuaalisesti järkevä ratkaisu

  • 2747 Views
  • /
  • 0 Comments
  • /
  • in Yleinen
  • /
  • by Piritta

Järjestöjen ja yhdistysten verkkosivuasioita käsittelevän blogisarjan toisessa osassa perehdytään siihen, miten sivut kannattaa toteuttaa teknisesti ja visuaalisesti. Bloggarimme Susanna Koivisto haastatteli, Avoinen asiantuntijat Heikki Kallioinen, Tuomo Heikkilä, Viljami Salminen ja Heikki Saarinen vastasivat.

 

Verkkosivut – miten toteuttaa teknisesti ja visuaalisesti järkevä ratkaisu

 

Paikallisyhdistyksen kokouksessa päätetään, että tarvitaan kotisivut. Kenelläkään ei ole kokemusta nettisivujen tekemisestä, joten sovitaan, että Jaska hoitaa. Jaska menee kotiin, eikä ole kovin innostunut. Verkkosivuihin ei haluttu budjetoida rahaa, koska “kyllä niitä nyt ilmaiseksikin saa”. Jaskalla ei ole mitään verkkosivu- tai graafista osaamista ja se näkyy lopputuloksessakin. Kukaan yhdistyksestä ei jaksa päivittää verkkosivuja, koska ne ovat niin vaikeakäyttöiset.

 

Kuulostaako tutulta tilanteelta teidän yhdistyksessänne?

 

Avainsanana helppous

 

Avoinen asiantuntijoiden mukaan verkkosivujen helppous on avainsana erityisesti paikallisyhdistyksessä, joissa ihmiset vaihtuvat usein. Välineiden tulisi olla sellaisia, että ne eivät vaadi erityistä osaamista.

 

”Järjestöissä ja yhdistyksissä asiat tehdään vapaaehtoisesti, usein silloin kun lapset on saatu nukkumaan. On tärkeää, että verkkosivuja on helppo päivittää ja viestin perille vieminen on nopeaa”, Heikki Saarinen täsmentää. Sisällöntuotannon hallinta ja prosessit ovat yleensä asia, jossa monet järjestöt tarvitsevat apua.

 

Tuomo Heikkilän mukaan verkkosivupalveluista kannattaa maksaa muutama satanen vuositasolla. Sillä saa luotua jatkuvuutta ja sisällöntuotannosta voi tulla niin helppoa, ettei se vie kovin paljoa aikaa. Hänen mukaansa ei ole järkevää, että joku käyttää tolkuttomasti aikaa ilmaiseksi nikkaroimiseen.

 

Jos järjestöllä tai yhdistyksellä ei ole varaa maksaa muutamaa satasta vuodessa, kannattaa miettiä, voisiko kotisivujen sijaan pitää yllä jopa pelkkää Facebook-sivua.

”Kotisivut eivät tuo juuri mitään lisäarvoa, jos niitä ei päivitetä”, Heikkilä tähdentää.

 

Ensin tavoitteet, sitten tekniikka

 

Verkkosivuja ei tulisi koskaan lähteä toteuttamaan tekniikka edellä. ”Järjestöt ovat yleensä keskittyneitä siihen, mikä tekninen ratkaisu palvelisi heitä parhaiten. Yleensä suurimmat ongelmat verkkosivuilla löytyvät kuitenkin sisällöntuotannosta. Tekniikan tulisi olla viimeinen asia, jota järjestöt miettivät verkkosivuja uudistaessaan”, Heikki Kallioinen kertoo.

 

Heikkilän mukaan hyvä tapa on ensin selvittää jäsenten odotukset ja asettaa omat tavoitteet. Tämän jälkeen vasta aletaan miettiä, mikä tekninen ratkaisu tukisi niitä parhaiten. Tekniset asiat kannattaa jättää asiantuntijoiden pohdittavaksi, jotta järjestöissä voidaan keskittyä olennaiseen.

 

Teknisistä asioista tärkeimmät huomioitavat asiat ovat nopeus ja responsiivisuus, eli sivujen toimiminen myös mobiililaitteilla. Valtakunnallisissa järjestöissä on harvoin teknisiä aukkoja: perustekninen toimivuus on usein hyvällä tasolla.

 

Visuaalisuus – pelkistämällä parhaaseen lopputulokseen

 

Järjestöpuolella kotisivut toteutetaan yleensä yhteistyössä graafikon kanssa, jolloin sivut ovat yleisesti hyvännäköisiä. Paikallisyhdistyksissä taas käytetään enemmän tee-se-itse-menetelmää. Yleisin haaste on, että nettisivuilla on käytetty liian paljon erilaisia fontteja, värejä ja visuaalisia elementtejä, joista syntyy tuloksena sotkuinen kokonaisuus. Järjestöissä ja yhdistyksissä onnistuttaisiin paljon paremmin, jos nettisivuja pelkistettäisiin.

 

Tuomo Heikkilän mukaan monet valtakunnalliset järjestöt ovat visuaalisilta ilmeiltään aika hajuttomia ja mauttomia. Myös Heikki Kallioisen mielestä monet liitot ja järjestöt voisivat hyötyä omaleimaisemmasta tyylistä. Hän nostaa esille kaksi järjestöä, joilla on onnistunut visuaalinen ilme: SOOL eli Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL Ry:n sivuilla piirretyt kuvat tuovat persoonallisuutta. Kansallisen lastenliiton nettisivut ovat taas ilmavan oloiset ja värimaailma toimii hyvin.

sool_nettisivut

kansallinenlastenliitto

Nettisivujen muistilista:

-Käyttäkää mahdollisimman helppoja työkaluja.

-Verkkosivupalveluista kannattaa maksaa hieman.

-Mieti sivustoja sisältö edellä, sitten vasta tekniikka.

-Huomioi nopeus ja responsiivisuus.

-Pelkistämällä syntyy usein paras kokonaisuus.

 

 

Lue myös muut blogisarjan tekstit:

6+1 trendiä verkkosivuissa vuonna 2018

Verkosivut  – mitä sisältöä ja kenelle 

 

********************

Viestintä-Piritta tarjoaa järjestöille ja muille organisaatioille tukea verkkosivujen uudistustyön alkuvaiheessa. Autamme selkiyttämään organisaation tarpeet verkkopalveluiden osalta sekä näkemään myös tulevat tarpeet, järjestön koko toiminta ja käytössä olevat eri työkalut huomioiden. Asiantuntijamme auttavat myös etsimään oikean palveluntarjoajan verkkosivu-uudistusta tekemään ja tukevat tarjouspyyntöjen laatimisessa. Lähtökohtamme on auttaa organisaatiota saamaan toimintaa, työkaluja ja käytössä olevia resursseja vastaava verkkokokonaisuus aikaan mahdollisimman tehokkaalla tavalla.

 

Kun tarvitsette apua, ota yhteyttä Heidi Maaria Johanssoniin: heidimaaria@viestintapiritta.fi

 

******

Avoine Oy 

Autamme rakentamaan järjestöjä, joihin halutaan kuulua. Ratkaisujemme avulla asiakkaamme löytävät uusia tapoja palvella jäseniään digitaalisesti.

 

Share Button

Comments

Comments are closed.

AVAA
Viestintä-Piritta
Aleksis Kiven katu 50 a 5
00510 Helsinki

info@viestintapiritta.fi

0400-622046

Y-tunnus: 2321368-2