Työelämän yhteistyömme Helsingin yliopiston kanssa nosti digitaalisen kuoleman keskustelunaiheeksi

Viestintä-Piritta oli mukana Helsingin yliopiston digitaalisen viestinnän kurssilla tarjoamassa työelämätaitoja opiskelijoille. Kumppanuus oli osa laajempaa yhteistyötä, jossa olivat mukana myös kansainvälinen tutkimushanke sekä Kansallisteatteri.

Viestintä-Piritta toimi syksyllä 2024 Helsingin yliopiston viestinnän tieteenalan kumppanina, kun asiantuntijat Piritta Seppälä ja Susanna Piiroinen olivat mukana digitaalisen viestinnän kurssilla luennoimassa. Opiskelijoiden tehtävä kurssilla oli nostaa julkisuuteen digitaalisen jälkielämän teemaa, jota EU:n rahoittama Digital death -tutkimushanke ja siihen linkittynyt Kansallisteatterin Jälkielämä-teatteriesitys käsittelevät. Piritta ja Susanna auttoivat tässä opiskelijoita luennoillaan. 

”Tämä oli jälleen erinomaisesti onnistunut työelämäprojekti. Yhdistimme tutkimuksen, opetuksen ja työelämäyhteydet Kansallisteatterin ja Viestintä-Pirittan kanssa. Näin opiskelijat saivat ensikäden tietoa, miten nostetaan julkisuuteen kansainvälisesti ajankohtaista teemaa myös Suomessa. Tämä tavoite kyllä ainakin osittain toteutui, ja kiitos siitä kyllä kuuluu Piritta Seppälälle ja Susanna Piiroiselle”, sanoo kurssia opettanut yliopistonlehtori Salli Hakala

“Viestintä-Pirittalle oli tärkeää olla mukana tässä yhteistyössä. Oli hienoa, että saimme jakaa osaamistamme ja tarjota opiskelijoille akateemiseen maailmaan niitä arjen käytännön taitoja, joita työelämässä tarvitaan”, Piritta Seppälä sanoo. 

 

Yhteistyö alkoi Pirittan luennolla, jonka aiheena oli viestinnän suunnittelu ja kohdentaminen oikeille tahoille. 

Kolme vinkkiä Pirittan luennolta:

  1. Viestinnälle kannattaa asettaa konkreettinen, mitattavissa oleva tavoite.
  2. Viestintää kannattaa tehdä rohkeasti kohdentaen. Eri kohderyhmille puhutaan eri kärjillä ja eri kanavissa.
  3. Kannattaa jo etukäteen varautua mahdollisiin haasteisiin ja kritiikkiin, kun viestitään aiheista, joissa on monta puolta. 

Toisella Piritta Seppälän luennolla puhuttiin onnistuneista somesisällöistä ja kiinnostuksen herättämisestä sosiaalisessa mediassa. 

 

Loppusyksystä Susanna Piiroinen puhui opiskelijoille siitä, kuinka saada medianäkyvyyttä journalistisessa mediassa. 

Kolme vinkkiä Susannan luennolta:

  1. Toimittajaa kiinnostava viesti syntyy, kun löytää juuri oikean median ja pohtii, mikä vaikuttaa mahdollisimman laajasti kyseisen median lukijoihin.
  2. Mediaa voi lähestyä tiedotteen tai vapaamuotoisen juttuvinkin muodossa, tai voi lähettää oman mielipidekirjoituksensa. Tiedotteet sopivat erityisen hyvin uutisten tarjoamiseen, vapaamuotoiset juttuvinkit tarinoihin ja mielipidekirjoitukset omien näkökulmien esille tuomiseen.
  3. Media saa satoja viestejä päivässä, joten omassa viestissä kannattaa panostaa otsikkoon ja aloitukseen, jotka kiinnostavat ja osoittavat, että tämä juttu on juuri tätä mediaa varten tehty. 

“Oli iso juttu päästä yliopistolle puhumaan. Ei ole kovin kauan, kun olin itse opiskelijana yliopistolla ja kuuntelin toinen toistaan kiinnostavampia luennoitsijoita, nyt oli kiinnostavaa päästä itse luennoimaan. Kävimme opiskelijoiden kanssa kiinnostavia keskusteluita journalismiin ja viestintään liittyen, heillä oli hyviä kysymyksiä ja huomioita”, Susanna Piiroinen kertoo. 

Luentojen ohella opiskelijat tekivät somepostauksia, kirjoittivat bloggauksia ja muita tekstejä eri kanaviin sekä kontaktoivat mediaa. 

”Useat mediat sitten alkoivatkin loka-marraskuussa käsitellä digitaalista kuolemaa, ja siihen liittyviä eettisiä, moraalisia, oikeudellisia ja muita yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten Digitaalisen viestinnän käytännöt -kurssin opiskelijoiden tekemä media-analyysi osoitti,” Salli Hakala toteaa. 

Kurssi päättyi yhteenvetokertaan, jossa Susanna ja Piritta arvioivat opiskelijoiden kanssa kuluneen syksyn viestinnällisiä onnistumisia. 

Yhteistyön ansiosta teema nousi julkiseen keskusteluun

Syksyn aikana projektissa yhdistyivät niin tiede, taide kuin yhteiskunnallinen keskustelu.  Professori Johanna Sumialan johtaman miljoonan euron tutkimushanke tuotti Kansallisteatterin kanssa Jälkielämä-näyttämöteoksen, jossa päähenkilö Tom (Pyry Nikkilä) avaa hautajaisten jälkeen tilin afterlife-palveluun keskustellakseen kuolleen vaimonsa Tiinan kanssa.

Samalla, kun lukuisat ihmiset perehtyivät teemaan Kansallisteatterin esityksestä nauttien, Helsingin yliopiston opiskelijoiden johdolla aiheesta keskusteltiin niin sosiaalisessa mediassa kuin perinteisessäkin kanavissa. Aihetta käsittelivät muun muassa HS Visio, HS taide, Yliopistolehti, Yle Horisontti sekä Kansallisteatterin Avauksia-blogi 

“Teeman julkisuuteen nostaminen edellytti viestinnän ammattilaisten antamaa ohjausta. Siinä sekä Kansallisteatterin viestintäpäällikkö Karoliina Masalin että Viestintä-Pirittan Susanna Piiroinen ja Piritta Seppälä olivat korvaamattoman tärkeitä yhteistyökumppaneita”, Salli Hakala kiittelee. 

 


Viestintä-Pirittan tiimi auttaa, sparraa ja kouluttaa nostamaan asioita keskustelunaiheiksi. Tuemme viestijöitä, johtajia ja asiantuntijoita niin mediaviestinnässä kuin vaikuttavan viestinnän toteuttamisessa. Ota yhteyttä, kun kaipaatte apua viestinnän, sosiaalisen median tai mediaviestinnän aiheissa, me autamme!

Tutustu esimerkkeihin koulutuksista:

Ota yhteyttä ja tilaa koulutus

Täytä sivun alareunan yhteydenottolomake tai lähetä viesti hallintokoordinaattorillemme Heidi Maarialle: heidimaaria@viestintapiritta.fi.

 

 

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Työelämän yhteistyömme Helsingin yliopiston kanssa nosti digitaalisen kuoleman keskustelunaiheeksi