Tiedote: Poikkeuksellinen koronavuosi vauhdittanut järjestöjen digikehitystä

Toiminta suomalaisissa järjestöissä on siirtynyt vuonna 2020 nopeasti verkkoon. Tämä tarkoittaa muun muassa uusia työkaluja ja toimintatapoja. Tieto selviää jo neljättä kertaa toteutetussa Järjestödigi-kartoituksessa, johon vastasi tänä vuonna 504 järjestötoimijaa. 

Toimintamme ydin on ryhmätoiminta, yhdessä tekeminen, tekemällä oppiminen ja toiminta luonnossa, mutta niin vaan se taipui nopeasti digitaaliseksi, eräs kartoitukseen vastannut kertoo. 

Pakotettu digiloikka nähdään monessa järjestössä positiivisessa valossa, tulkitsee digiosaamisen ja viestinnän vauhdittaja Hanna Vuohelainen

On jouduttu ottamaan nopeutetussa tahdissa digikehityksen askelia ja löydetty toimintamalleja, jotka myös jatkossa palvelevat järjestöväkeä ja jäsenistöä, Vuohelainen kommentoi. 

Kulunut vuosi näkyy suomalaisissa järjestöissä lisääntyneinä verkkokokouksina ja webinaareina, mutta myös toiminnan konkreettisena viemisenä someen. Vuonna 2020 verkkokokous- ja webinaarialustoja käyttää sisäisessä viestinnässä 63 prosenttia järjestöistä ja ulkoisessa viestinnässä 39 prosenttia. Ulkoisessa viestinnässä määrä on noussut 27:llä prosenttiyksiköllä viime vuodesta. 

Samalla järjestöjen tarve verkkokokous- ja webinaarialustojen käytön osaamiselle on kasvanut. Vuosi sitten lähes joka kolmas katsoi, että verkkokokousosaamista ei tarvittu, tänä vuonna vain joka kymmenes. Lisäksi vastaajat kiittelevät yleisön lisääntynyttä digiosaamista. Se tuo järjestöjen toimintoihin ja palveluihin uusia mahdollisuuksia. 

Järjestöt ovat Suomessa hereillä ja valmiita nopeisiinkin muutoksiin. Tämä on nähty kartoitustuloksissa aiempina vuosina esimerkiksi GDPR:n yhteydessä ja nyt pandemiatilanteessa, sanoo järjestöviestinnän ja sosiaalisen median asiantuntija Piritta Seppälä

Digikartoituksen tuloksista on jo nyt nähtävissä, että monen järjestön koronavuonna tekemä uudenlainen toiminta verkossa ja sosiaalisessa mediassa tulee jäämään pysyväksi osaksi viestintää, markkinointia ja itse järjestötoimintaa, Seppälä tiivistää. 

Järjestödigi-kartoitus

Järjestödigi-kartoitus on selvittänyt järjestöjen, liittojen ja yhdistysten digitalisaation, digiosaamisen, viestinnän ja sosiaalisen median kehitystä Suomessa vuodesta 2017 lähtien. Kartoitus tehdään yhteistyössä TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n, Viestintä-Piritta Oy:n ja Vitec Avoine Oy:n kesken. 

Kartoitus tarjoaa vinkkejä, tietoa ja oivalluksia suomalaisten järjestöjen digitalisaation ja viestinnän kehittämiseksi pienistä paikallisyhdistyksistä suuriin liittoihin. Kyselyyn vastaa vuosittain 400500 järjestötoimijaa, jotka edustavat lähes kaikkia järjestösektoreita ja kaiken kokoisia yhdistyksiä, eri puolilta Suomea.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: 

Piritta Seppälä, järjestöviestinnän ja sosiaalisen median asiantuntija, Viestintä-Piritta Oy. 0400 622 046. piritta@viestintapiritta.fi

Hanna Vuohelainen, digiosaamisen ja viestinnän vauhdittaja, TIEKE ry. 050 587 4284. hanna.vuohelainen@tieke.fi

Tuomo Heikkilä, toimitusjohtaja, Vitec Avoine Oy. 040 7393 955 tuomo.heikkila@vitecsoftware.com 

 

******************

Kartoituksen laajan yhteenvedon voi ladata Järjestödigi-sivustolta. Sivustolle tulee myös katsottavaksi 10.12.21 pidetyn  julkaisutilaisuuden ohjelma kokonaisuudessaan.

Kommentit

Kirjoita kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiedote: Poikkeuksellinen koronavuosi vauhdittanut järjestöjen digikehitystä